- To jedno z czterech tego typu spotkań, polegających na profilaktyce zdrowotnej, jakie odbędą się w regionie. Stawiamy w nich nie tylko na badania i spotkanie ze specjalistą, bo jest to także okazja do promocji zdrowego stylu życia. Dlatego polecamy też zdrowe produkty, koktajle warzywne, przygotowane wspólnie z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich - powiedziała Edyta Wieczorek-Wieczorkiewicz, dyrektor Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego im. M. Kopernika w Piotrkowie. I jak dodała - jest to wyjątkowa okazja do tego, by w swojej miejscowości skorzystać z badania, a także z porad rehabilitantów.
W badaniach i degustacjach zdrowych soków i potraw brał udział m.in. starosta powiatu piotrkowskiego Piotr Wojtysiak, któremu przypadł do gustu koktajl z brokułów oraz wicemarszałek województwa łódzkiego Zbigniew Ziemba, który ze zdrowych smaków wybrał pasty warzywne.
Badania degustacja zdrowych dań były możliwe dzięki wygranemu projektowi z Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego "Łódzkie na plus 2022", do którego aplikował piotrkowski szpital. Pierwsze badania i spotkania z rehabilitantami odbyły się w Gomulinie w gminie Wola Krzysztoporska, a kolejne zaplanowano w Rozprzy, Łękach Szlacheckich i w Gorzkowicach. Ich dokładne terminy będziemy podawać na stronach portalu epiotrkow.pl.