artykuł sponsorowany

Czy łosoś wędzony na gorąco jest zdrowy?

Wtorek, 31 stycznia 2023
Łosoś wędzony na gorąco powstaje w temperaturze około 60°C, co nie ujmuje mu znacząco walorów zdrowotnych. Można śmiało wprowadzić go do diety i spożywać nawet dwa razy w tygodniu, jeśli nie cierpimy na nadciśnienie (zawiera sporo sodu). Czym charakteryzuje się łosoś wędzony na gorąco? Jak można go podawać?
Czy łosoś wędzony na gorąco jest zdrowy?

Walory zdrowotne wędzonego łososia

 

Łosoś dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest on rybą bogatą przede wszystkim w zdrowy tłuszcz, który charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Są to substancje niezbędne dla naszego organizmu, które musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, poprawiają pamięć, zapobiegają depresji.

 

Oprócz wartościowych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera też jod i selen, które mają korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną. Potas, którego łosoś jest dobrym źródłem, bierze udział w pracy mięśni oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Fosfor i wapń odpowiadają za prawidłową budowę kości i zębów. W mięsie łososia wędzonego można też znaleźć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (D, A i E), które mają m.in. działanie przeciwzapalne oraz witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

 

Czy wędzenie jest bezpieczne?

 

Celem wędzenia jest przedłużenie trwałości produktu. Proces ten nadaje rybie charakterystycznego smaku i aromatu. Podczas wędzenia ubytek składników odżywczych z łososia jest minimalny. Wędzenie tej królewskiej ryby odbywa się na dwa sposoby – na zimno lub na gorąco. Pierwszy odbywa się w temperaturze poniżej 30°C, a drugi powyżej 60°C. Oba sposoby wędzenia są bezpieczne, jednak łosoś wędzony na gorąco charakteryzuje się większą czystością mikrobiologiczną, ale krótszą datą przydatności do spożycia niż ryba wędzona na zimno. Trzeba go zjeść w ciągu kilku dni od otwarcia.

 

Proces wędzenia tylko minimalnie obniża zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu. Po uwędzeniu ryba nadal jest bardzo zdrowym produktem, jednak powinny jej unikać osoby z nadciśnieniem tętniczym. Podczas wędzenia stosowana jest sól, która w nadmiarze może podwyższać ciśnienie krwi. Jeśli dodajesz łososia wędzonego do potrawy, nie musisz już jej solić.

 

Łosoś wędzony na gorąco w ciąży

 

Chociaż łosoś wędzony na zimno charakteryzuje się dłuższą datą przydatności do spożycia, to właśnie łosoś wędzony na gorąco jest bezpieczniejszy pod względem mikrobiologicznym, co oznacza, że jest odpowiedni dla kobiet w ciąży. Jeśli spodziewasz się dziecka, to w Twojej diecie ryba morska powinna pojawić się dwa razy w tygodniu – kwasy omega-3 w niej zawarte wpływają korzystnie na rozwój płodu. Łosoś jest jedną z najczęściej polecanych ryb dla kobiet w ciąży. Warto jednak częściej sięgać po świeżą rybę – pieczoną lub gotowaną na parze. Łosoś wędzony na gorąco może być spożywany okazjonalnie ze względu na dość wysoką zawartość sodu.

 

Czy warto włączyć łososia wędzonego do diety?

 

Łosoś wędzony na gorąco doskonale sprawdza się w wielu potrawach. W połączeniu z czosnkiem, szpinakiem i kremowym serkiem tworzy szybki i smakowity sos do makaronu. Łosoś wędzony na gorąco to również świetny dodatek do kanapek i sałatek. Pizza z łososiem wędzonym to super pomysł na zdrową alternatywę dla pizzy z szynką. Ryby tej można też użyć do przygotowania roladek, tortilli, faszerowanych jajek czy wytrawnych tartaletek. Ciekawym pomysłem na kreatywne śniadanie jest przyrządzenie wytrawnych placuszków lub gofrów, które można podać z łososiem wędzonym na gorąco i takimi dodatkami, jak: sałata, awokado czy jajko.

 

 


Zainteresował temat?

0

0


Zobacz również

reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat