Kwiecień jest miesiącem Świadomości Autyzmu, z tej okazji Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy przystąpił do ogólnopolskiej akcji "Niebieskie Igrzyska". W ramach propagowania wiedzy na temat zaburzenia odbywały się prelekcje propagujące wiedzę wśród młodzieży. W czwartek dzieci z piotrkowskich szkół uczestniczyły w happeningu "Bliżej Autyzmu" na rynku Trybunalskim.
Dobra wiadomość. Pochodzący z Piotrkowa Trybunalskiego Przemysław Trenda, o zaginięciu którego w Magdeburgu w Niemczech informowaliśmy, został odnaleziony. 8 marca mężczyzna wyszedł ze szpitala i od tego czasu nie było z nim kontaktu. W poszukiwania włączyła się już także organizacja SOS Zaginięcia.
Barszcz Sosnowskiego to niezwykle inwazyjna i trująca roślina. Najlepiej trzymać się od niej z daleka. Co powinniśmy zrobić, jeśli jednak spotkamy ją na swojej drodze? Najlepiej poinformować o tym odpowiednie służby.
W Piotrkowie Trybunalskim uruchomiono Miejskie Punkty Zbiórki Darów dla Ukraińców. Każdy, kto chciałby pomóc, może odwiedzić poniższe miejsca oraz zapoznać się z wytycznymi dotyczącymi listy produktów, jakie będą w nich przyjmowane.
W parku przy Pałacu Biskupów Kujawskich w Wolborzu spłonęła 100-letnia sosna. Do pożaru doszło w sobotę w nocy, a drzewo zostało całkowicie zniszczone.
Łącznie 84 osoby zgłosiły miastu potrzebę dowiezienia na szczepienie. Spośród nich już 68 skorzystało z transportu, do którego uprawnione są osoby mające trudność w samodzielnym dotarciu do punktu szczepień ze względu na wiek lub niepełnosprawność.
„Powiew wiosny" to temat przewodni wystawy, na której zaprezentowane zostały niezwykle barwne rysunki i grafiki wykonane przez podopiecznych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Piotrkowie Trybunalskim.
Czworo zawodników piotrkowskich klubów piłki ręcznej: Oktawia Płomińska (Piotrcovia) oraz Adam Pacześny, Roman Pożarek i Marcin Szopa (Piotrkowianin) oddało w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi osocze.
Smaczny, dobrze dobrany sos potrafi stać się największym atutem podawanego dania. Z drugiej jednak strony, dip niskiej jakości może też kompletnie zrujnować jego smak i zniechęcić klientów do zamawiania kolejnych posiłków w twojej restauracji. Opracowanie autorskiej receptury, która zadowoli wszystkie gusta, jest trudne, a przechowywanie i podawanie sosów własnej produkcji przysparza szefom kuchni wielu problemów natury logistycznej. Coraz więcej restauratorów sięga więc po wygodne rozwiązanie – gotowe sosy dla gastronomii. Jak wybrać te najlepsze?
Wakacyjne miesiące to czas kwitnienia niebezpiecznego dla zdrowia barszczu Sosnowskiego. Rozpoznać go można między innymi po kwiatach, które swoim wyglądem przypominają kwiaty kopru.