Smaczny, dobrze dobrany sos potrafi stać się największym atutem podawanego dania. Z drugiej jednak strony, dip niskiej jakości może też kompletnie zrujnować jego smak i zniechęcić klientów do zamawiania kolejnych posiłków w twojej restauracji. Opracowanie autorskiej receptury, która zadowoli wszystkie gusta, jest trudne, a przechowywanie i podawanie sosów własnej produkcji przysparza szefom kuchni wielu problemów natury logistycznej. Coraz więcej restauratorów sięga więc po wygodne rozwiązanie – gotowe sosy dla gastronomii. Jak wybrać te najlepsze?
Eliminacje w ramach XVIII Regionalnego Przeglądu Kolęd i Pastorałek odbyły się w Gimnazjum im. Marii Konopnickiej w Szydłowie. W tym roku uczestniczyło w nich ponad 300 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjalnych.
...to hasło XIV Festiwalu Muzycznego, który odbywa się w Piotrkowie w ramach rejonowych przesłuchań do 25. Międzynarodowego Konkursu Kolęd i Pastorałek w Będzinie. Wydarzenie zostało zorganizowane w Miejskim Ośrodku Kultury.
Grand Prix XVII Przeglądu Kolęd i Pastorałek, który odbył się w Szydłowie, zdobył chór "Witoskowa Serenada" z tamtejszej Szkoły Podstawowej. W niedzielę można było posłuchać laureatów. Finał jak zwykle odbył się w szydłowskim kościele.
Reprezentantka Gimnazjum nr 4 w Piotrkowie Olga Lisiecka zdominowała tegoroczny XI Regionalny Przegląd Kolęd i Pastorałek, który odbył się w Szydłowie. 16-latka otrzymała Grand Prix, wygrała też rywalizację solistek wśród gimnazjalistów i wspólnie ze szkolną koleżanką wygrała w kategorii duetów. W konkursie uczestniczyło ponad 300 uczniów z Piotrkowa i powiatów: piotrkowskiego oraz bełchatowskiego.
Około 100 młodych wokalistów i prawie 20 zespołów z Piotrkowa oraz powiatów: piotrkowskiego i bełchatowskiego uczestniczyło w XI Regionalnym Przeglądzie Kolęd i Pastorałek, który odbył się w piątek w Gimnazjum w Szydłowie. Publiczność i jury mogli usłyszeć zarówno te znane, jak i mniej popularne pieśni bożonarodzeniowe. W niedzielę w szydłowskim kościele poznamy wyniki i usłyszymy najlepsze wykonania.