Jarmark Bożonarodzeniowy odbył się w piątek (08.12.2023) w Rozprzy. Mieszkańcy oraz przejezdni mogli zaopatrzyć się w wiele niezbędnych na święta rzeczy, jak dekoracje, czy stroiki. Były też produkty własnego wyrobu, jak miód, czy świeże ciasta. Do miasta przybył również wyjątkowy gość.
W miniony weekend już po raz siódmy zorganizowano tradycyjny Koszyczek Gminy Czarnocin. Z okazji na zaopatrzenie się przed świętami wielkanocnymi oraz na skosztowanie licznych specjałów kulinarnych, chętnie skorzystali mieszkańcy gminy, ale także całego regionu.
Beata Królikiewicz to piotrkowska blogerka kulinarna, autorka bloga i książki "Niebo na talerzu", a co niezmiernie miło nam ogłosić - od stycznia także współpracowniczka portalu epiotrkow.pl. Beata znalazła dla nas kilka chwil w przedświątecznej gonitwie, aby porozmawiać o bożonarodzeniowych, kulinarnych zwyczajach Polaków. Podzieliła się z nami także przepisem na pyszny wigilijny barszcz.
Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Piotrkowie Trybunalskim, wspólnie z Dziennym Domem Pomocy Społecznej przy ul. Wojska Polskiego 127, przekaże potrzebującym potrawy wigilijne. W tym roku forma niesionej pomocy nieco się jednak zmieniła.
Święta Bożego Narodzenia to czas, refleksji, spotkań z rodziną i odpoczynku. Wiele osób przygotowania do Wigilii rozpoczęło już dużo wcześniej, aby na świątecznym stole niczego nie brakowało.
„Regionalne tradycje - pokaz stołów wigilijnych” to wydarzenie zorganizowane przez Stowarzyszenie Nasza Niepodległa. Piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu piotrkowskiego prezentowało wigilijne stoły. Oczywiście można było również spróbować przygotowanych bożonarodzeniowych przysmaków.
Jajka z majonezem, żurek, babka drożdżowa to typowe potrawy związane ze świętami Wielkanocnymi. Jednak czy tradycyjne potrawy dalej królują na polskich stołach?
Kulinarnie, święta wielkanocne kojarzą się nam przede wszystkim z barszczem, białą kiełbasą czy słodkim mazurkiem, ale chyba przede wszystkim z jajkami. Jaja najlepiej faszerowane, ale także tylko z majonezem, też będą smaczne. Dziś pytamy Kubę Wolskiego - najsłynniejszego piotrkowskiego szefa kuchni, jakie są jego przepisy na świąteczne jajka.