Artykuły do tagu: Potrawy

09.12.2023 12:13
Tu czuć już święta!
Jarmark Bożonarodzeniowy odbył się w piątek (08.12.2023) w Rozprzy. Mieszkańcy oraz przejezdni mogli zaopatrzyć się w wiele niezbędnych na święta rzeczy, jak dekoracje, czy stroiki. Były też produkty własnego wyrobu, jak miód, czy świeże ciasta. Do miasta przybył również wyjątkowy gość.
Duże zainteresowanie czarnocińskim Koszyczkiem
W miniony weekend już po raz siódmy zorganizowano tradycyjny Koszyczek Gminy Czarnocin. Z okazji na zaopatrzenie się przed świętami wielkanocnymi oraz na skosztowanie licznych specjałów kulinarnych, chętnie skorzystali mieszkańcy gminy, ale także całego regionu.
O świątecznej kuchni z autorką bloga
Beata Królikiewicz to piotrkowska blogerka kulinarna, autorka bloga i książki "Niebo na talerzu", a co niezmiernie miło nam ogłosić - od stycznia także współpracowniczka portalu epiotrkow.pl. Beata znalazła dla nas kilka chwil w przedświątecznej gonitwie, aby porozmawiać o bożonarodzeniowych, kulinarnych zwyczajach Polaków. Podzieliła się z nami także przepisem na pyszny wigilijny barszcz.
Świąteczne potrawy zostaną przekazane potrzebującym
Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Piotrkowie Trybunalskim, wspólnie z Dziennym Domem Pomocy Społecznej przy ul. Wojska Polskiego 127, przekaże potrzebującym potrawy wigilijne. W tym roku forma niesionej pomocy nieco się jednak zmieniła.
Co na świątecznym stole?
Święta Bożego Narodzenia to czas, refleksji, spotkań z rodziną i odpoczynku. Wiele osób przygotowania do Wigilii rozpoczęło już dużo wcześniej, aby na świątecznym stole niczego nie brakowało.
Zaprezentowali wigilijne stoły
„Regionalne tradycje - pokaz stołów wigilijnych” to wydarzenie zorganizowane przez Stowarzyszenie Nasza Niepodległa. Piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu piotrkowskiego prezentowało wigilijne stoły. Oczywiście można było również spróbować przygotowanych bożonarodzeniowych przysmaków.
Co w tym roku może znaleźć się na wielkanocnym stole?
Jajka z majonezem, żurek, babka drożdżowa to typowe potrawy związane ze świętami Wielkanocnymi. Jednak czy tradycyjne potrawy dalej królują na polskich stołach?
Z czym jajka na święta ?
Kulinarnie, święta wielkanocne kojarzą się nam przede wszystkim z barszczem, białą kiełbasą czy słodkim mazurkiem, ale chyba przede wszystkim z jajkami. Jaja najlepiej faszerowane, ale także tylko z majonezem, też będą smaczne. Dziś pytamy Kubę Wolskiego - najsłynniejszego piotrkowskiego szefa kuchni, jakie są jego przepisy na świąteczne jajka.
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat