Zwyczaj święcenia pokarmów, którymi następnie dzielimy się przy wielkanocnych stołach jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji. Kultywują go jednak również przedstawiciele innych narodowości i odłamów chrześcijaństwa. Swoje święta będą w najbliższy weekend obchodzić m.in. grekokatolicy. Z tej okazji księża z parafii pw. św. Jana Pawła II zapraszają ich, by wspólnie pomodlić się i poświęcić produkty, które przygotowali dla siebie i swoich bliskich.
Tegoroczne święcenie pokarmów w piotrkowskich kościołach z powodu pandemii musiało odbywać się na powietrzu i z zachowaniem obostrzeń oraz dystansu społecznego. Odwiedziliśmy kilka kościołów w historycznej części naszego miasta i sprawdziliśmy czy potrzeba kultywowania świątecznej tradycji okazała się dla piotrkowian silniejsza, niż lęk przed zakażeniem.
Wielka Sobota chyba każdemu z nas kojarzy się z koszyczkiem i wspólnym gromadzeniem się w kościołach, aby poświęcić pokarmy na wielkanocny stół. W tym roku, w związku z panującą epidemią, będzie niestety inaczej... Nie możemy się wspólnie spotkać, ale to wcale nie znaczy, że musimy zrezygnować z tradycyjnej 'święconki' - mówi ojciec Gracjan Kubica, gwardian klasztoru oo. Bernardynów w Piotrkowie, z którym rozmawialiśmy o tym, jak przeżyć tegoroczne święta i o znaczeniu Wielkiej Soboty oraz tradycjach z nią związanych.
W odpowiedzi na zalecenia Kurii Łódzkiej, księża z parafii św. Mikołaja Biskupa w Wolborzu odwołali „samochodowe” święcenie pokarmów.
Wielka Sobota to dzień, w który zgodnie z tradycją katolicy udają się do świątyń z wielkanocnymi koszyczkami, aby poświęcić pokarmy. Oprócz święcenia pokarmów, tego dnia adoruje się także Jezusa w Grobie Pańskim.
Jeśli Ty, Twoje dziecko, ktoś z Twojej rodziny lub jakakolwiek inna osoba, dla której zdarza Ci się gotować ma alergię pokarmową, pojawienie się tego faktu z pewnością wywróciło Twój kulinarny świat do góry nogami. Zwłaszcza w przypadku dzieci z alergią, gotowanie nabiera zupełnie innego wymiaru. Jednak warto w tym całym zawirowaniu pamiętać, że alergicy żyją dłużej, między innymi dlatego, że bardziej dbają o swoje zdrowie i swoją codzienną dietę. Poza tym stosując się do kilku podstawowych zasad oraz dysponując odpowiednim sprzętem, specjalne gotowanie wcale nie musi być trudne.