TERAZ 4°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Widelcem po mapie: Grecja i kuchnia kraju wielu bogów

A.Wolski
Artur Wolski pt., 9 grudnia 2016 12:18
Grecja to kraina o bardzo bogatej kulturze. Kraj ten przyciąga turystów nie tylko ze względu na niezwykłe zabytki czy krajobrazy, ale także przez wzgląd na niesamowitą kuchnię. Typowe greckie przysmaki to połączenie zdrowia i prostoty. Mieszkańcy Hellady w zwyczaju mają spędzać przy stole długie godziny i nie ma się czemu dziwić. Ucztowanie nie znosi pośpiechu, a różnorodność kuchni greckiej może powalić.
Zdjęcie

Smakowicie od południa do północy

Grecja ze względu na swoje położenie ma bogaty dostęp do ryb i owoców morza, ale także darów ziemi skąpanych w słońcu. Każdy region tego kraju ma jednak swoje własne tradycje kulinarne. Tym samym Attyka słynie z dolmades, czyli  gołąbków zawijanych w liście winogron. W tym regionie mieszkańcy zajadą się także musaką, czyli zapiekanką z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Z kolei na Krecie jada się ogromne ilości wieprzowiny, a jednym z popularniejszych dań jest choirino kritiko, czyli grube kotlety wieprzowe. Na Kos za to warto spróbować tarty cytrynowej, makaronu z pikantnym mięsem na Korfu, a suszonej wieprzowiny na Mykonos.

Na jedzenie zawsze jest dobra pora

Grecja jak długa i szeroka, słynie ze swoich przekąsek. Bazą mezedes są rozmaite sery i pieczywo. Do tego kolokithakia tyganita i piperies tyganites, czyli smażone kabaczki i papryczki, pasta czosnkowo-fasolowa skordalia i znane nam tzatziki, czyli pasta czosnkowa z ogórkami i miętą… i przepis na długi wieczór pełen rozmów gotowy.

Co ciekawe, zdecydowana większość Greków nie słyszała o tym, co Polacy przypisują ich rodzimej kuchni. Chodzi przede wszystkim o sałatkę grecką oraz rybę po grecku. Ta pierwsza tak naprawdę nosi nazwę wiejskiej, horiatiki i przede wszystkim – nie ma w niej ani jednego liścia sałaty czy kapusty. Nie ma też kukurydzy czy sosu czosnkowego. To przede wszystkim dobrej jakości ser feta, oliwa, zioła, czarne oliwki, czerwona cebula, papryka, pomidory i ogórek. Krojone w grubą kostkę.

Okazuje się także, że rybę po grecku wymyślili… Polacy. Nazwa natomiast prawdopodobnie wzięła się stąd, że warzywa duszone w oliwie są popularne w kuchni śródziemnomorskiej, więc potrawa przypominała nieco danie z Hellady.

Kulinarna podróż

Masz ochotę na danie prosto z krainy bogów bez wychodzenia z domu? Sprawdź ofertę restauracji w Twojej okolicy i zamów online, np. na https://pizzaportal.pl/ Szybko, smacznie i wygodnie.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 6

    reklama

    Dla Ciebie

    4°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio