TERAZ6°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Widelcem po mapie: Grecja i kuchnia kraju wielu bogów

A.Wolski
Artur Wolski pt., 9 grudnia 2016 12:18
Grecja to kraina o bardzo bogatej kulturze. Kraj ten przyciąga turystów nie tylko ze względu na niezwykłe zabytki czy krajobrazy, ale także przez wzgląd na niesamowitą kuchnię. Typowe greckie przysmaki to połączenie zdrowia i prostoty. Mieszkańcy Hellady w zwyczaju mają spędzać przy stole długie godziny i nie ma się czemu dziwić. Ucztowanie nie znosi pośpiechu, a różnorodność kuchni greckiej może powalić.
Zdjęcie

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Smakowicie od południa do północy

Grecja ze względu na swoje położenie ma bogaty dostęp do ryb i owoców morza, ale także darów ziemi skąpanych w słońcu. Każdy region tego kraju ma jednak swoje własne tradycje kulinarne. Tym samym Attyka słynie z dolmades, czyli  gołąbków zawijanych w liście winogron. W tym regionie mieszkańcy zajadą się także musaką, czyli zapiekanką z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Z kolei na Krecie jada się ogromne ilości wieprzowiny, a jednym z popularniejszych dań jest choirino kritiko, czyli grube kotlety wieprzowe. Na Kos za to warto spróbować tarty cytrynowej, makaronu z pikantnym mięsem na Korfu, a suszonej wieprzowiny na Mykonos.

Na jedzenie zawsze jest dobra pora

Grecja jak długa i szeroka, słynie ze swoich przekąsek. Bazą mezedes są rozmaite sery i pieczywo. Do tego kolokithakia tyganita i piperies tyganites, czyli smażone kabaczki i papryczki, pasta czosnkowo-fasolowa skordalia i znane nam tzatziki, czyli pasta czosnkowa z ogórkami i miętą… i przepis na długi wieczór pełen rozmów gotowy.

Co ciekawe, zdecydowana większość Greków nie słyszała o tym, co Polacy przypisują ich rodzimej kuchni. Chodzi przede wszystkim o sałatkę grecką oraz rybę po grecku. Ta pierwsza tak naprawdę nosi nazwę wiejskiej, horiatiki i przede wszystkim – nie ma w niej ani jednego liścia sałaty czy kapusty. Nie ma też kukurydzy czy sosu czosnkowego. To przede wszystkim dobrej jakości ser feta, oliwa, zioła, czarne oliwki, czerwona cebula, papryka, pomidory i ogórek. Krojone w grubą kostkę.

Okazuje się także, że rybę po grecku wymyślili… Polacy. Nazwa natomiast prawdopodobnie wzięła się stąd, że warzywa duszone w oliwie są popularne w kuchni śródziemnomorskiej, więc potrawa przypominała nieco danie z Hellady.

Kulinarna podróż

Masz ochotę na danie prosto z krainy bogów bez wychodzenia z domu? Sprawdź ofertę restauracji w Twojej okolicy i zamów online, np. na https://pizzaportal.pl/ Szybko, smacznie i wygodnie.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 6

    ~AniaPT (gość)

    10.12.2016 14:54

    Orientuje sie ktoś jaka jest pogoda na Kos na początku maja? Jaka temperatura wody?


    ~... (gość)

    09.12.2016 14:49

    Artykuł troszkę sponsorowany ;-)


    ~buahaha (gość)

    09.12.2016 13:51

    Kulinarna podróż -pizza jest włoska nie grecka...no cóż ....


    ~Wiosenna2016 (gość)

    09.12.2016 12:37

    Na początku maja lecę na KOS . Mam nadzieję na kulinarną podróż i dni przepełnione słońcem . Ktoś ma jakieś doświadczenia z tej wyspy ?



    reklama

    Dla Ciebie

    6°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio