TERAZ1°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Rekordowa zupa gulaszowa z dziczyzny ugotowana i ... zjedzona

A.Wolski
Artur Wolski wt., 15 sierpnia 2017 16:06
100 kg mięsa z jelenia, dzika, sarny i wieprzowina, 200 kg warzyw, 100 kg ziemniaków, 50 kg grzybów – tyle produktów trzeba było użyć, aby ugotować rekordową zupę gulaszową z dziczyzny. Rekord został pobity podczas sulejowskiej Biesiady Rodzinnej.

Poprzedni z 2012 roku (902 l.) został pobity aż o 542 litry. Kucharze, którzy przygotowali potrawę otrzymali za to okolicznościowy certyfikat. - Potrawa przede wszystkim musi się nadawać do spożycia i musi być przygotowana w jednym naczyniu – podkreślał sędzia Maciej Łągwa z Biura Rekordów. A w Sulejowie takie warunki zostały spełnione i panowie: Krzysztof Pawłowski, szef kuchni Hotelu Podklasztorze a także Konrad Skoneczny, szef kuchni Hotelu Trybunalskie mogli cieszyć się z sukcesu.

 

A później ponad 3000 porcji trafiło do chętnych, którzy ustawiali się w  długich kolejkach, aby spróbować rekordowej zupy. Dochód z jej sprzedaży przeznaczony zostanie na renowację ołtarzy  bocznych klasztoru o. Cystersów na Podklasztorzu.

 

Potwierdzenie rekordu

http://biurorekordow.pl/najwieksza-porcja-gulaszu-rekord-polski

Podsumowanie

    Komentarze 12

    reklama

    Dla Ciebie

    1°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio