TERAZ 6°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Umiarkowana
reklama

Radomsko. Festiwal Zalewajki

Arwo3
Arwo3 niedz., 9 września 2012 14:26
Jest smaczna i aromatyczna oraz niezwykle popularna w regionie radomszczańskim. Mowa o zupie, która dziś ma swoje święto. Już po raz trzeci w Radomsku zorganizowano Festiwal, w którym główną rolę odgrywa – zalewajka.
Zdjęcie
Autor: Fot. A.Wolski

 

Przepis na zalewajkę niby prosty i szybki w wykonaniu, ale jak zapewniają kucharze diabeł tkwi w szczegółach. Bo dobra zalewajka to taka, która nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie pachnie i jest gęsta.

 

Do rywalizacji o miano najsmaczniejszej zalewajki stanęło siedem restauracji. Każda z nich przygotowała 2 tysiące porcji, czyli około 500 litrów litrów wody, a w niej 200 kg ziemniaków i około 30 kg grzybów .Degustacja radomszczańskiego rarytasu przyciągnęła tłumy smakoszy.

 

To ona jest kulinarną wizytówką regionu radomszczańskiego. Pierwsze wzmianki o zalewajce pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska, kiedy to w jadłospisie królowały potrawy przyrządzone z płodów rolnych i zasobów lasów. Złośliwi mogą powiedzieć, że to żur, tylko taki bez jajka. Radomszczanie ten zarzut odpierają i z dumą mówią o wpisaniu zalewajki na listę potraw tradycyjnych w 2009 roku.

 

Dziś główną gwiazdą radomszczańskiej imprezy jest zalewajka. Ale poza tym licznie zgromadzona publiczność będzie mogła też posłuchać i zobaczyć Jerzego Połomskiego oraz zespół Żuki. Zupę, która jest dziś specjalnością Radomska będzie też gotować Magda Gessler.

 

Festiwal Zalewajki potrwa  do godziny 19:00. (eg)

 

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 7

    reklama

    Dla Ciebie

    6°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio