TERAZ4°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Kontrole ubojni w powiecie piotrkowskim

P.Kwiatkowski
Paweł Kwiatkowski śr., 6 lutego 2019 14:16
W związku z aferą związaną z nielegalnym ubojem zwierząt bez nadzoru inspekcji weterynaryjnej, skontrolowano już kilka ubojni w powiecie piotrkowskim. Wizyty powiatowego lekarza weterynarii były niezapowiedziane, zazwyczaj w godzinach nocnych. Miało to pozwolić na sprawdzenie faktycznego stanu zakładów.
Zdjęcie
Autor: fot. pixabay.com

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Na terenie powiatu piotrkowskiego funkcjonuje obecnie 7 ubojni, natomiast 2 zakłady mają zawieszoną działalność. - Sprawdziliśmy dokumentację oraz kierowaliśmy się wytycznymi głównego lekarza weterynarii. Dzięki temu mogliśmy wykluczyć nielegalny ubój lub też go stwierdzić. Szukaliśmy też wciągarek i innych urządzeń, które umożliwiałyby przemieszczenie zwierzęcia, które odniosło kontuzję, bądź też było niezdolne, aby mogło zostać wprowadzone o własnych siłach do ubojni. Mam nadzieję, że przyszłe kontrole również nie wykażą nawet podejrzenia o nielegalny ubój - mówi Paweł Śpiewak, powiatowy lekarz weterynarii.

 

Jak dodaje Paweł Śpiewak, afera związana z nielegalnym ubojem zwierząt bez nadzoru inspekcji weterynaryjnej może poważnie zaszkodzić polskiemu rolnictwu oraz gospodarce. Polska jest niezwykle ważnym producentem wołowiny, która trafia na rynek włoski, niemiecki, do Stanów Zjednoczonych, a nawet do krajów azjatyckich i afrykańskich.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 18

    ~gość (gość)

    07.02.2019 12:42

    I jeszcze proponuję kontrolę chłodni gdzie się trzyma mięso np.Chłodnia Niechcice


    ~Anastazja (gość)

    07.02.2019 12:35

    Czy w naszych ubojniach nadal kupują knury i maciory?


    ~gość (gość)

    07.02.2019 11:50

    Jestem za kontrolami w zakładach. To zakład robi z kilograma szybki trzy kilo i ładuje do kiełbas mięso które zalega w sklepowej lodówce przez tydzień albo dłużej. A co do jakości tucznika wyprodukowanego przez Polskiego rolnika to kłamstwo odnosnie jakichś leków wypowiadane przez ludzi nie mającej jakiej kolejek wiedzy na temat produkcji.


    ~gość (gość)

    07.02.2019 09:28

    A czy jak kupujecie w sklepie mięso i prosicie Panią o zmielenuebtego tego mięsa to czy Pani przed zmieleniem je myje? Jak poprosiłam o umycie mięsa Pani odpowiedziała że nie myje bo to podziękowała i wyszłam.A Wy jakie mięsko kupujecie?Samo się nie szanujcie i najgłośniej krzyczycie.


    ~gość (gość)

    07.02.2019 09:21

    Fajny spokój tym co pasie się świnie.Popatrzmy na ludzi co jedzą .Fastwoody ,kilogramy mięsa ,a mamuśki zamiast ugotować normalny obiad idą na łatwiznę Mac Donald KFC , tony frytek,pizza i tak codziennie.Także dużo zdrówka życzę.80 procent chorób bierze się z chorych jelit ale skąd mamusie mogą o tym wiedzieć jak tylko godzinami śledzą nowinki modowe.


    reklama

    Dla Ciebie

    4°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio