TERAZ1°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Jak uczynić jedzenie bezpiecznym?

A.Stańczyk
Aleksandra Stańczyk pon., 30 marca 2015 09:40
Za kilka dni (7 IV) obchodzić będziemy Światowy Dzień Zdrowia, tym razem jego tematem przewodnim będzie bezpieczeństwo żywności. Obchody przebiegać będą pod hasłem „Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym”.

fot. TVR
Zdjęcie

W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów oraz zwiększa się odporność mikroorganizmów, następuje również wiele zmian nie tylko w produkcji i dystrybucji żywności, ale również w środowisku, czy obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. Istnieje więc potrzeba ścisłej i efektywnej współpracy pomiędzy rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności. Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkim reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nowotworów. Należy również zauważyć, że choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także  na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają system opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.

Celem obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest dodatkowe promowanie zasad Codex Alimentarius, które mówią o wysokich standardach żywieniowych oraz wytycznych postępowania w przetwarzaniu i obrocie żywnością.

W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczeństwa żywności, tj. utrzymanie czystości, oddzielanie żywności surowej od gotowanej, utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze, używanie bezpiecznej wody i żywności.

W obchody włącza się również Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Piotrkowie Trybunalskim. W kwietniu w każdy wtorek w godzinach 14.00 - 15.00 organizuje dyżur, w trakcie którego będą udzielane informacje dla osób zainteresowanych bezpieczeństwem żywności. W ciągu całego roku publikowane będą informacje związane z bezpieczeństwem żywności. Ponadto dla młodzieży szkolnej został ogłoszony konkurs plastyczny „Bezpieczeństwo żywności zależy także ode mnie”, laureatów konkursu poznamy 7 kwietnia.

Podsumowanie

    Komentarze 8

    reklama

    Dla Ciebie

    1°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio