TERAZ7°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Fosforany mogą być stosowane w kebabach

A.Wolski
Artur Wolski śr., 13 grudnia 2017 14:56
Od wielu lat w Polsce, w tym w Piotrkowie kebaby cieszą się sporym wzięciem wśród mieszkańców. Punktów sprzedaży tego mięsa w naszym mieście jest wiele, w tym całodobowe. Sprawą kebabów zajął się Parlament Europejski
Zdjęcie
Autor: fot.pixabay.com

Komisja Europejska może zezwolić na stosowanie kwasu fosforowego, di i tri fosforanów oraz polifosforanów (E 338-452) w mięsie kebabowym, z baraniny, jagnięciny, cielęciny, wołowiny lub drobiu. Rezolucja sprzeciwiająca się autoryzacji dodawania fosforanów do mięsa w kebabach, nie uzyskała absolutnej większości 376 głosów podczas głosowania - informuje strona Parlamentu Europejskiego.

 

Według Komisji Europejskiej, stosowanie fosforanów jest wymagane do częściowej ekstrakcji i rozkładu białek mięsa w celu utworzenia folii białkowej na pionowych partiach mięsa, łączącej kawałki mięsa razem, w celu zapewnienia jednorodnego mrożenia i pieczenia - czytamy na stronie www.europarl.europa.eu.

 

W rezolucji wzywano do sprzeciwienia się autoryzacji fosforanów, w związku z obawami zdrowotnymi oraz w oczekiwaniu na wyniki badań prowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), które mają zostać zakończone w 2018 roku.

Podsumowanie

    Komentarze 11

    reklama

    Dla Ciebie

    7°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio