TERAZ1°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Umiarkowana
reklama

Bez niego nie ma świąt...

MaWag
MaWag pon., 24 grudnia 2012 09:13
Chyba nikt nie wyobraża sobie świat bez pysznego sernika. Niżej prezentujemy dwa przepisy na tradycyjne serniki, które z pewnością osłodzą każdemu święta.
Zdjęcie

Sernik samotny

Składniki:
1 kg sera twarogowego
 0,25-0,3 kg cukru pudru
10-12 dag masła lub margaryny
8-9 jaj
10-15 dag orzechów włoskich bez łupin
3 dag drożdży, 0,25 litra mleka
olejek pomarańczowy, tłuszcz i bułka tarta do blachy

Sposób przyrządzania:

Orzechy sparzyć i obrać ze skórki. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtko od białek. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka. Połączyć z drożdżami, olejkiem, mlekiem, zmielonym serem, orzechami oraz ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wyrównać powierzchnię i piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piecu.
Uwaga: aby sernik był puszysty i apetyczny dodaj do pieczenia zamiast zwykłego cukru -cukier żelujący.  Ciasto  sernikowe będzie lepiej pachniało jeżeli rodzynki, które dodajesz do ciasta lub masy serowej wcześniej namoczysz nie w wodzie, ale w rumie.

Sernik matuli

Składniki na ciasto:
0,25-0,3 kg mąki
12-15 dag masła lub margaryny, 8-10 dag cukru pudru, 2-3 żółtka

Składniki na masę:
0,8-1 kg sera twarogowego, 0,25-0,3 kg cukru pudru, 15-20 dag masła lub margaryny
100 ml gęstej śmietany
8-10 żółtek
15-20 dag orzechów włoskich bez łupin, skórka pomarańczowa, olejek cytrynowy lub pomarańczowy
do smaku:  proszek do pieczenia, rodzynki

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać, dodać masło lub margarynę, posiekać nożem, połączyć z utartymi z cukrem żółtkami, zagnieść szybko ciasto i postawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze i upiec na złoty kolor.
Masa serowa - włoskie orzechy sparzyć, obrać ze skórki posiekać nożem. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtko od białek. Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć ze
Zmielonym serem, śmietaną, orzechami, opłukanymi w ciepłej wodzie rodzynkami, proszkiem do pieczenia, olejkiem i startą skórką pomarańczową. Masę dobrze wymieszać, przełożyć na przygotowane ciasto, wyrównać i upiec na średnio nagrzanym piecu lub w piekarniku.

Smacznego!

Podsumowanie

    Komentarze 2

    reklama

    Dla Ciebie

    1°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio