Piotrkowskie szopki znajdujące się w klasztorze ojców Bernardynów są już prawie gotowe na święta. Mieszkańcy po pasterce będą mogli podziwiać efekty prac zakonników, którzy jak co roku poprosili o pomoc kolejarzy. Do działań tradycyjnie włączyli się ich przedstawiciele - panowie Mirosław Kurdasiński i Włodzimierz Popławski.
37-letniego mężczyznę podejrzanego o kradzież konsoli do gier zatrzymała piotrkowska policja. Do zdarzenia doszło w klasztorze ojców Bernardynów.
Kilkusetletnie imponujące polichromie odnowiono w prezbiterium klasztoru Bernardynów w Piotrkowie. Efekty trwających dwa lata żmudnych prac konserwatorskich mieszkańcy miasta mogli podziwiać podczas uroczystej mszy św. z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.
Od pierwszego czerwca do końca września bieżącego roku Gmina Sulejów we współpracy z radiem Strefa FM, portalem epiotrkow.pl i gazetą "Tydzień Trybunalski" prowadziła kampanię edukcyjno-informacyjną dla mieszkańców gminy pod nazwą "Przyroda zawsze ci odda". Celem kampanii było podniesienie wiedzy i świadomości jej odbiorców na temat ochrony środowiska, prawidłowego gospodarowania odpadami oraz promocja walorów turystyczno-rekreacyjnych obszaru gminy.
Zespół klasztorny opactwa cysterskiego położony w Podklasztorzu stał się niewątpliwie symbolem Sulejowa. To jeden z najlepiej zachowanych obiektów tego typu w Polsce. Ten przykład architektury romańskiej został wspinany na listę pomników historii.
Best Western Plus Hotel Podklasztorze zaprasza 2 czerwca od godz. 13.00 wszystkich mieszkańców Sulejowa i okolic na Dzień Dziecka. Przygotowujemy dla Was dmuchany zamek oraz animacje dla najmłodszych, a od godz. 15.00 będziemy szukać ukrytego skarbu Cystersów.
Restauracja „Miód i Wino” w hotelu Podklasztorze już po raz drugi bierze udział w elitarnym wydarzeniu Goût de France / Good France. To dzień, w którym na pięciu kontynentach obchodzone jest święto francuskiej gastronomii.
Zespół szkół ponadgimnazjalnych nr 2 w Piotrkowie Trybunalskim nawiązuje współpracę ze szkołą z Rwandy. W piątek placówkę odwiedził ojciec Jean-Marie Vianney Uwamungu, przeor parafii w Gahunga.
100 kg mięsa z jelenia, dzika, sarny i wieprzowina, 200 kg warzyw, 100 kg ziemniaków, 50 kg grzybów – tyle produktów trzeba było użyć, aby ugotować rekordową zupę gulaszową z dziczyzny. Rekord został pobity podczas sulejowskiej Biesiady Rodzinnej.
Już we wtorek 15 sierpnia Hotel Podklasztorze pobija rekord Polski w gotowaniu gulaszu z darów lasu. W wydarzeniu uczestniczy profesjonalny sędzia, który wpisuje wyniki do księgi rekordów.