Artykuły do tagu: Astronom

Jaki wybrać teleskop dla początkujących naukowców?
W każdym wieku możemy znaleźć dla siebie nowe pasje i zajęcia, dzięki którym możemy się rozwijać i w wartościowy sposób zajmować nasz wolny czas. W każdym wieku można też zostać naukowcem-amatorem, prowadzącym swoje własne badania i obserwacje. Dlatego zarówno wśród dzieci, nastolatków jak i starszych osób, możemy spotkać początkujących naukowców. Wielu z nich to miłośnicy nieba i gwiazd, którzy muszą uczestniczyć podczas każdego przelotu komety lub zaćmienia Księżyca. Jednak astronomia to takie zainteresowanie, które wymaga odpowiedniego sprzętu. Bez niego nie jesteśmy w stanie dokonywać nawet amatorskich obserwacji, ale jak wybrać teleskop dla osoby początkującej?
Restauracje Focus Mall ponownie otwarte!
Od piątku, 28 maja, restauracje i cukiernie Focus Mall mogą znowu obsługiwać klientów na miejscu, w przestrzeni galerii. Stoliki w lokalach i w strefie foodcourt doczekały się już pierwszych gości – klienci stęsknili się za jedzeniem poza domem!
Semeniuk o odmrażaniu gospodarki: rozmawiamy m.in. z gastronomią o ogródkach
Chcielibyśmy przygotować rozwiązania dla branży eventowej, które pozwolą przenieść część przedsięwzięć na otwartą przestrzeń - mówiła w czwartek wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Zaznaczyła, że trwają też rozmowy z gastronomią o ogródkach.
20.03.2021 10:51
Gdzie ta wiosna?
Od 10:37 mamy wiosnę – dziś to astronomiczna, jutro kalendarzowa. Niestety wystarczy wyjrzeć za okno lub wyjść na spacer, żeby przekonać się, że na tę prawdziwą w przyrodzie musimy jeszcze poczekać przynajmniej kilka dni.
Czy w parku Poniatowskiego powstanie kawiarnia?
Urząd Miasta rozstrzygnął przetarg na wydzierżawienie części parku ks. Józefa Poniatowskiego. Zgodnie z jego warunkami u zbiegu ulic Żeromskiego i Parkowej ma powstać lokal gastronomiczny.
Prezydent proponuje zwolnienie restauratorów z opłaty koncesyjnej
Lokale gastronomiczne w Piotrkowie będą zwolnione z jednej raty opłaty koncesyjnej za sprzedaż alkoholu. Taki projekt uchwały przygotował prezydent Krzysztof Chojniak, o czym poinformował na piątkowej konferencji prasowej w Rynku Trybunalskim. Teraz nad dokumentem pochylą się miejscy radni.
KRD: o jedną trzecią wzrosło zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych w 2020 r.
Zadłużenie hoteli, restauracji i firm cateringowych wzrosło w 2020 r. o jedną trzecią wobec poprzedniego roku i wyniosło ok. 280 mln zł - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Tylko w czasie pandemii wartość zobowiązań zwiększyła się o ponad 58,4 mln zł.
Klienci baru pobili się z obsługą
Klienci jednego z barów w Radomsku wszczęli awanturę i zaczęli dewastować lokal. Obsługa zareagowała stanowczo i doszło do bójki.
Sosy dla gastronomii do zadań specjalnych
Smaczny, dobrze dobrany sos potrafi stać się największym atutem podawanego dania. Z drugiej jednak strony, dip niskiej jakości może też kompletnie zrujnować jego smak i zniechęcić klientów do zamawiania kolejnych posiłków w twojej restauracji. Opracowanie autorskiej receptury, która zadowoli wszystkie gusta, jest trudne, a przechowywanie i podawanie sosów własnej produkcji przysparza szefom kuchni wielu problemów natury logistycznej. Coraz więcej restauratorów sięga więc po wygodne rozwiązanie – gotowe sosy dla gastronomii. Jak wybrać te najlepsze?
Szybkie krojenie wędlin w sklepach spożywczych
Wędlina to element, który występuje codziennie na tysiącach stołach. Część z nas z braku czasu lub innych przyczyn oczekuje, że ten dodatek dostanie pokrojony prosto ze sklepu spożywczego.
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat