Był grill, krupniok z warzywami, podchmielone banany i dobra zabawa. Przede wszystkim jednak był finał Wiosennej Loterii. Na imprezę pod nazwą „Wiosenne smaki” zaprosiła dziś swoich klientów galeria Focus Mall w Piotrkowie.
Po raz ostatni wielkie gotowanie w piotrkowskiej galerii mieliśmy okazję oglądać tuż przed Bożym Narodzeniem, kiedy pokaz sztuki kulinarnej dał w Focusie znany szef kuchni Robert Sowa. Dziś sztukę grillowania zaprezentuje finalistka programu MasterChef Polska.
Technikum żywienia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie stara się dobrze przygotować swoich uczniów nie tylko do pracy w Polsce, ale i w całej Europie.
O polskiej kuchni i kulinarnych gustach Polaków rozmawiamy z Magdą Gessler.
Z kopru naciowego potrafi zrobić puree, z jego esencji tworzy bazę do przystawek, piecze genialne torty bezowe, a z owoców morza potrafi wyczarować cuda. Sztuki kulinarnej uczył się u Serana Petersona, dlatego fruwające patelnie i smażone ryby lądujące na jego głowie to norma. Marcin Kuśmierski, piotrkowianin, szef kuchni, który miał zostać pianistą, opowiada o precyzji, pasji, dynamice i kreatywności w sztuce kulinarnej.
Oryginalnie i smacznie - właśnie tak uczą się gotować uczniowie technikum żywienia w Szydłowie. Oryginalność zapewniają przepisy zagranicznych partnerów ZSP w Szydłowie.