TERAZ2°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Tajniki idealnej zupy wielkanocnej

K.Rudzki
Krzysztof Rudzki sob., 8 kwietnia 2023 17:16
Święta Wielkanocne kojarzą nam się się przede wszystkim z białym barszczem, który serwujemy w tym okresie bardzo chętnie. W naszym rejonie niezwykle popularna jest również zupa chrzanowa, która najczęściej gotowana jest w Wolborzu. Z okazji tegorocznej Wielkanocy postanowiliśmy sprawdzić więc, jak przyrządzić idealną świąteczną zupę.
Zdjęcie

O przepis na idealny barszcz zapytaliśmy panią Agnieszkę Krajewską z KGW Czarnocin.

 

- Przygotowujemy gar wody, a następnie gotujemy wędzone kości, parzymy białą kiełbasę, przesmażamy cebulkę z kiełbasą. Dodajemy przyprawy takie jak: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i troszkę wegety. Następnie wlewamy barszcz lokalnego producenta oraz śmietanę kremówkę 36% - mówi pani  Agnieszka.

 

W regionie piotrkowskim słynna jest także zupa chrzanowa. Szczególnie w okolicach Wolborza, gdyż tamte strony słynną z plantacji chrzanu. Dawniej osoby zajmujące się produkcją chrzanu nazywano „chrzaniorzami”.

Pierwotnie zupę chrzanową przygotowywano na maślance. Jednak istnieje inny sposób na jej sporządzenie. O nim opowiada pani Katarzyna Tuchowska z KGW Golesze Duże.

 

- Ostatnio masła nie robi się już tak na co dzień, więc słodycz maślanki zastąpiłam warzywami. Dodaję słodką śmietanę, wywar gotowany na wędzonce. Do tego dużą ilość chrzanu. Najlepiej jest mieć taki starty, bezpośrednio wykopany. W tym okresie ciężko o 

taki więc można zastąpić go chrzanem ze słoika. Podsmażamy warzywa na maśle oraz boczek z cebulką. Następnie wszystko łączymy i miksujemy: chrzan, warzywa, ziemniaki.  Na koniec zagęszczamy i zaprawiamy śmietaną – wyjaśnia pani Katarzyna.

 

 

 

Podsumowanie

    Komentarze 4

    reklama

    Dla Ciebie

    2°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio