TERAZ 5°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Umiarkowana
reklama

Nie ma Wielkanocy bez jajka

M.Jaron
M.Jaron sob., 15 kwietnia 2017 11:57
Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto kilka ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.

 

 

Jajko w kosmetyce


Żółtka jaj mogą służyć do stworzenia maseczek: kojącej, odżywczej czy wzmacniającej maski na włosy. Lecytyna, zawarta w żółtkach, to naturalny przeciwutleniacz o właściwościach: nawilżających, odżywczych i zmiękczających.

Białko jaj ma silne właściwości odmładzające. Może być składnikiem maseczek liftingującej i oczyszczającej oraz płynu zmiękczającego do pięt, kolan i łokci.

Rozdrobniona skorupka jajka dodana do odżywki lub lakieru do paznokci sprawi, że staną się one mocniejsze.

 

Jajko w sztuce


Jajko było ulubionym motywem Salvadora Dalego. Ten sam motyw w swoich obrazach wykorzystywali m.in. Hieronim Bosch, Leonardo da Vinci czy Piero della Francesca.

Jajka Fabergé to XIX-wieczne arcydzieła sztuki jubilerskiej z czasów Aleksandra III i Mikołaja II. Ceny carskich jaj, stworzonych ze złota, srebra, masy perłowej i rozmaitych kamieni szlachetnych, sięgają kilkudziesięciu milionów dolarów. Brytyjska królowa Elżbieta II posiada w swojej kolekcji trzy jajka Fabergé.

Muzeum Salvadora Dalego w Figueres jest zwieńczone attyką w kształcie olbrzymich jaj.

 

Jajko w architekturze


Jajko zainspirowało wielu wybitnych architektów. Budynki w tym kształcie zajmują mniej miejsca, co zdecydowanie obniża zużycie energii elektrycznej.

Ratusz w Londynie, Narodowy Teatr Wielki w Pekinie czy Cybernetyczne jajo w Bombaju to przykłady budynków w kształcie jajka.

Dawniej jaja wykorzystywano do tworzenia zaprawy murarskiej.

 

Jajko w kuchni


Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka…”.
Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak.

Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów: jajko na miękko, w koszulce, na twardo, po wiedeńsku lub szkocku.

Jajko kurze gotowane dłużej niż 10 minut traci ponad 50% wartości odżywczej białka!

Papież ma swój własny kurnik w Castel Gandolfo, letniej rezydencji papieskiej.

Przepiórcze jajko gotujemy na twardo 3 minuty, zaś strusie nawet 70!


(źródło)

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 8

    reklama

    Dla Ciebie

    5°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio