Rada Osiedla Krakowskie Przedmieście – Sulejowska w Piotrkowie Trybunalskim postanowiła przypomnieć jedną z piękniejszych polskich tradycji: sąsiedzkie kiszenie kapusty. Wydarzenie odbyło się 10 października 2025 r. w remizie OSP w Zalesicach, przyciągając zarówno mieszkańców, jak i przedstawicieli władz samorządowych. W ramach spotkania odbyło się nie tylko wspólne szatkowanie i "deptanie", ale także prelekcja dietetyka Ewy Borowskiej i “dzikiego szefa kuchni”, Kuby Wolskiego.
Wspólnie przygotowywano kapustę, rozmawiano o tradycjach i smakach, dzielono się przepisami.
Całe przedsięwzięcie zostało zrealizowane dzięki mikrograntowi z Urzędu Miasta Piotrkowa Trybunalskiego, którego operatorem był OPUS. Rada Osiedla przygotowała projekt, uzyskała dofinansowanie i z entuzjazmem przystąpiła do działania.
Skorzystaliśmy, napisaliśmy projekt i jest fantastycznie. Dostaliśmy piękny dar - około tony kapusty. Mamy tak fantastycznych ludzi, że jak usłyszeli o inicjatywie, od razu podarowali nam kapustę. Nasza Rada Osiedla Krakowskie Przedmieście – Sulejowska to taka rada trochę miejsko-wiejska. Mamy tu obrzeża miasta, mamy sąsiadów z różnych środowisk, i to sprawia, że takie wydarzenia mają szczególny klimat- mówiła Aleksandra Rozpędek, organizatorka wydarzenia
Wydarzenie przyciągnęło kilkadziesiąt osób. Wśród uczestników znalazł się Przewodniczący Rady Miasta Piotrkowa Trybunalskiego – Mariusz Staszek, który nie tylko był obecny, ale też… wszedł do beczki, by udeptać kapustę.
To była satysfakcja. Przypomniały mi się młode lata, kiedy jako dziecko deptałem taką kapustę. To nie był pierwszy raz, dlatego właśnie tu jestem. Po pierwsze, musimy wspierać takie inicjatywy rad osiedli, bo one jednoczą mieszkańców. A po drugie — to po prostu świetna zabawa, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa- mówił Mariusz Staszek, przewodniczący Rady Miasta w Piotrkowie.
Szczególną atrakcją wydarzenia była obecność dwóch specjalnych gości:
Kuby Wolskiego – szefa kuchni i promotora kuchni sezonowej,
Ewy Borowskiej – dietetyczki, która opowiadała o zdrowotnych właściwościach kiszonek i roli fermentacji w diecie.
Uczestnicy mogli dowiedzieć się dlaczego kapusta kiszona jest zdrowa oraz czym różni się kwaśnica od kapuśniaku. Wspólne gotowanie i biesiadowanie sprzyjały integracji. Z przygotowanej wcześniej kiszonej kapusty miały powstać m.in. kwaśnica, pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos.
Organizatorzy zapowiadają kolejne wydarzenia i chcą by wspólne kiszenie kapusty stało się już cyklicznym wydarzeniem wśród mieszkańców.
Komentarze 8