TERAZ 2°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Kilkadziesiąt kilogramów kapusty, dwie beczki, dziesiątki uśmiechów – Sąsiedzkie kiszenie w Zalesicach

K.Chojnacka
Karina Chojnacka pt., 10 października 2025 19:42

Rada Osiedla Krakowskie Przedmieście – Sulejowska w Piotrkowie Trybunalskim postanowiła przypomnieć jedną z piękniejszych polskich tradycji: sąsiedzkie kiszenie kapusty. Wydarzenie odbyło się 10 października 2025 r. w remizie OSP w Zalesicach, przyciągając zarówno mieszkańców, jak i przedstawicieli władz samorządowych. W ramach spotkania odbyło się nie tylko wspólne szatkowanie i "deptanie", ale także prelekcja dietetyka Ewy Borowskiej i “dzikiego szefa kuchni”, Kuby Wolskiego.

Najważniejsze informacje

  • Odbyło się sąsiedzkie kiszenie kapusty w Zalesicach 10 października 2025 r. z udziałem mieszkańców i przedstawicieli władz samorządowych.
  • Wydarzenie zostało zrealizowane dzięki mikrograntowi z Urzędu Miasta Piotrkowa Trybunalskiego, operatorami była Rada Osiedla i OPUS.
  • W spotkaniu uczestniczył m.in. Przewodniczący Rady Miasta Piotrkowa Trybunalskiego, Mariusz Staszek, który wspierał inicjatywę.
  • Specjalnymi gośćmi byli szef kuchni Kuba Wolski i dietetyczka Ewa Borowska, którzy opowiadali o zdrowotnych właściwościach kiszonek.
  • Organizatorzy planują kontynuację wydarzeń, chcąc, aby wspólne kiszenie kapusty stało się cyklicznym wydarzeniem integrującym mieszkańców.

Wspólnie przygotowywano kapustę, rozmawiano o tradycjach i smakach, dzielono się przepisami.

Całe przedsięwzięcie zostało zrealizowane dzięki mikrograntowi z Urzędu Miasta Piotrkowa Trybunalskiego, którego operatorem był OPUS. Rada Osiedla przygotowała projekt, uzyskała dofinansowanie i z entuzjazmem przystąpiła do działania.

Skorzystaliśmy, napisaliśmy projekt i jest fantastycznie.  Dostaliśmy piękny dar - około tony kapusty. Mamy tak fantastycznych ludzi, że jak usłyszeli o inicjatywie, od razu podarowali nam kapustę. Nasza Rada Osiedla Krakowskie Przedmieście – Sulejowska to taka rada trochę miejsko-wiejska. Mamy tu obrzeża miasta, mamy sąsiadów z różnych środowisk, i to sprawia, że takie wydarzenia mają szczególny klimat- mówiła Aleksandra Rozpędek, organizatorka wydarzenia

Wydarzenie przyciągnęło kilkadziesiąt osób. Wśród uczestników znalazł się Przewodniczący Rady Miasta Piotrkowa Trybunalskiego – Mariusz Staszek, który nie tylko był obecny, ale też… wszedł do beczki, by udeptać kapustę. 

To była satysfakcja. Przypomniały mi się młode lata, kiedy jako dziecko deptałem taką kapustę. To nie był pierwszy raz, dlatego właśnie tu jestem. Po pierwsze, musimy wspierać takie inicjatywy rad osiedli, bo one jednoczą mieszkańców. A po drugie — to po prostu świetna zabawa, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa- mówił Mariusz Staszek, przewodniczący Rady Miasta w Piotrkowie. 

Szczególną atrakcją wydarzenia była obecność dwóch specjalnych gości:

  • Kuby Wolskiego – szefa kuchni i promotora kuchni sezonowej,

  • Ewy Borowskiej – dietetyczki, która opowiadała o zdrowotnych właściwościach kiszonek i roli fermentacji w diecie.

Uczestnicy mogli dowiedzieć się dlaczego kapusta kiszona jest zdrowa oraz czym różni się kwaśnica od kapuśniaku. Wspólne gotowanie i biesiadowanie sprzyjały integracji. Z przygotowanej wcześniej kiszonej kapusty miały powstać m.in. kwaśnica, pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos

Organizatorzy zapowiadają kolejne wydarzenia i chcą by wspólne kiszenie kapusty stało się już cyklicznym wydarzeniem wśród mieszkańców.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 8

    reklama

    Dla Ciebie

    2°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio