Co sprawia, że japońskie noże są najlepsze?
Sama japońska kultura kojarzy nam się z samurajami oraz osobami, które znają się na ostrych narzędziach. Nie ma więc żadnego przypadku w tym, że zarówno japońskie noże do warzyw, jak i innych produktów są uważana za jedne z najostrzejszych i tym samym najlepszych na świecie. Stojąc przed dylematem czy zakupić taki nóż, czy też nie, jak najbardziej warto skusić się na taki zakup, ponieważ nie będziecie tego żałować. Tradycja produkcji japońskich noży kuchennych ma już ponad kilkaset lat.
Dość logicznym wydaje się pytanie, czym tak naprawdę różnią się japońskie noże kuchenne od europejskich? Teoretycznie jedno i drugie jest tym samym nożem, ale w praktyce sprawa jest dużo bardziej złożona. Japończycy są prawdziwymi specjalistami w produkcji cienkich oraz niesamowicie ostrych produktów i noże japońskie sklepu hamono.pl właśnie takie są. Każdy produkt powstaje wskutek wieloetapowego procesu kucia i hartowania stali, aby ostateczny nóż był jak najbardziej efektywny.
Do produkcji każdego z noży używa się stali wysokowęglowej, która jest twardsza od tych, które produkowane są w Europie - posiada ona więcej niż 59 stopni w skali Rockwella. Przekłada się to niższą ścieralność, ostrość oraz brak utraty pierwotnego kształtu, co ma miejsce w zwykłych nożach, które "lubią" się wyginać.
Do czego mogą służyć noże japońskie?
Noże japońskie wykorzystuje się praktycznie wszędzie. Ostry nóż japoński zdecydowanie sprawdzi się jako nóż szefa kuchni, który będzie chciał stworzyć prawdziwe sushi, czy też będzie potrzebować produktu do filetowania ryb. Noże do trybowania są produktami, które sprawiają, że można bez większego problemu oddzielić mięso od kości i takie zadanie również spełniają ostre noże japońskie.
Wspomnieliśmy już, że japońskie noże do warzyw idealnie sprawdzą się przy szatkowaniu czy krojeniu wszelkich plonów ziemi. Są tak skonstruowane, aby można było dokładnie pokroić praktycznie wszystko, co ma się pod ręką. Wiele osób, które mają japońskie noże cenią je właśnie za to, że dają poczucie ogromnej precyzji i tym samym przygotowanie posiłków staje się o wiele prostsze.