Zalety wędzenia na kijach wędzarniczych
Wędzenie przy użyciu kijów wędzarniczych pozwala na równomierne rozłożenie produktów, dzięki czemu dym może swobodnie dotrzeć do wszystkich stron mięsa lub serów. Dodatkowo zawieszone produkty nie stykają się ze sobą, co zapewnia tym samym lepszą penetrację dymu. Sam proces wędzenia staje się wydajniejszy, a gotowe wyroby mają intensywniejszy smak i aromat.
Odpowiednia odległość pomiędzy wędzonymi produktami pozwala precyzyjniej kontrolować temperaturę i czas wędzenia, co przekłada się bezpośrednio na powtarzalne efekty w procesie produkcji. Ponadto dzięki utrzymaniu odstępów między kawałkami mięsa ogranicza się ryzyko powstawania pleśni oraz rozwoju bakterii w trakcie wielogodzinnego wędzenia.
Kije wędzarnicze z zaokrąglonymi końcówkami – wytrzymałość i możliwość regulowania długości
Firma Brokelmann ma w swoim asortymencie kije wędzarnicze wyposażone w zaokrąglone końcówki. Produkty tego typu są wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej AISI 304, gwarantującej odporność na uszkodzenia mechaniczne, korozję i trudne warunki panujące w komorach wędzarniczych. Gładki i zaokrąglone brzegi skutecznie chronią osłonki mięsne przed uszkodzeniami i pękaniem. W praktyce oznacza to wyższą jakość i estetykę gotowych wyrobów. Maksymalne obciążenie 1 kija to aż 50 kg, dzięki czemu można optymalnie wykorzystać przestrzeń w komorze i wędzić dużą liczbę produktów w tym samym czasie.
Kije wędzarnicze Brokelmann z zaokrąglonymi końcówkami pozwalają na dopasowanie ich długości nawet do 1150 mm. Rozsuwane rozwiązanie umożliwia precyzyjne dopasowanie długości kija do komory i rodzaju oraz liczby wędzonych produktów. Gładka powierzchnia w połączeniu z odpornością na detergenty zapewnia szybkie i skuteczne czyszczenie oraz dezynfekcje.
Lekkie kije wędzarnicze z aluminium
Alternatywą dla kijów wędzarniczych wykonanych ze stali nierdzewnej są wersje aluminiowe. Takie kije wyróżniają się niską wagą przy jednoczesnym zachowaniu wytrzymałością. Kije Brokelmann są wykonane z aluminium AlMgSi 0,5 zapewniającego pełną odporność na korozję, środki chemiczne i obciążenie. Do ich czyszczenie wykorzystuje się miękkie ściereczki i szczotki z delikatnym włosiem. Taka konserwacja pozwala zachować gładką powierzchnię i uniknąć mikrouszkodzeń, w których mogą gromadzić się bakterie.
Solidne i wytrzymałe stalowe kije wędzarnicze
Z kolei kij wędzarniczy stalowy to wybór dla tych, którzy przede wszystkim cenią ponadprzeciętną wytrzymałość na obciążenia i uszkodzenia mechaniczne. Producent Brokelmann do ich wytwarzania wykorzystuje stal nierdzewną AISI 304, która jest odporna na działanie wysokich temperatur, dymu, wilgoci i detergentów chemicznych wykorzystywanych w przetwórstwie żywotności. Kije ze stali nierdzewnej można łatwo utrzymać w czystości, a ich powierzchnia pozostaje gładka i wolna od zarysowań przez długi czas, nawet w przypadku intensywnego użytkowania. Solidna konstrukcja sprawia, że stalowe kije nie ulegają deformacjom, co pozwala na wieloletnie użytkowanie bez konieczności wymiany wyposażenia i napraw.