- Ja jestem tradycjonalistą. Jak Wielkanoc to przede wszystkim żurek, coraz bardziej popularna zupa chrzanowa, to wszystko oczywiście podawane z białą kiełbasą i jajkiem. Jeśli chodzi o przystawki to faszerowane na różne sposoby jajka, mogą być z tuńczykiem, łososiem czy pieczarkami. Święta Wielkanocne to też czas dla miłośników słodkości. Zwykle piecze się babkę drożdżowa czy serniki np. ze skórą pomarańczową, cytryną i bakaliami - powiedział Krzysztof Pawłowski, piotrkowski szef kuchni.
Święta jednak nie muszą kojarzyć się wyłącznie z gotowaniem i sprzątaniem. Ci, którzy nie mają czasu na wielkanocne przygotowania, bądź po prostu chcą od tego odpocząć mogą skorzystać m. in. z cateringu. Ta forma z roku na rok jest coraz bardziej popularna w naszym regionie i coraz więcej osób z niej korzysta - Przygotowujemy wszystko od podstaw. Jest śniadanie wielkanocne, przystawki, obiady, desery oraz kolacje. W menu znajdą się wszystkie tradycyjne świąteczne potrawy. Oczywiście zainteresowani mogą wprowadzić wszelkie zmiany do menu bądź zaproponować swoje ulubione dania. My jesteśmy w stanie się dostosować, aby tegoroczne święta wielkanocne były dla wszystkich wyjątkowo smaczne – dodaje K. Pawłowski.