Od samego rana w niedzielę piotrkowianie mogli robić zakupy na Jarmarku Wielkanocnym. Stoiska wystawców stanęły tradycyjnie na płycie Rynku Trybunalskiego. W tym roku świątecznemu jarmarkowi towarzyszyła – wyjątkowo – słoneczna pogoda.
Jak co roku piotrkowianie spotkali się przed pomnikiem Jana Pawła II, by poświęcić palmy wielkanocne. A to oznacza, że do świąt pozostał już tylko tydzień.
Setki Wolborzan wzięły udział w Misterium Męki Pańskiej w Wolborzu. Droga Krzyżowa prowadziła stacjami usytuowanymi wokół kolegiaty. W tym roku przesłaniem Misterium było ukazanie, przez cierpienie Jezusa, drogi Polski do niepodległości.
Stoły pełne wielkanocnych przysmaków, wyroby rękodzielnicze oraz występy artystyczne - wszystko to przygotowano w ramach koszyczka wielkanocnego w Czarnocinie.
Zbliża się Wielkanoc. Jak co roku w naszym mieście zorganizowany zostanie świąteczny jarmark. W Niedzielę Palmową (25 marca) o godzinie 10.00 w Rynku Trybunalskim wszyscy artyści, rzemieślnicy, rękodzielnicy oraz twórcy ludowi będą mogli zaprezentować swoje projekty. Nie zabraknie także atrakcji dla odwiedzających Jarmark Wielkanocny, dla których zorganizowany zostanie konkurs na najpiękniejszą palmę wielkanocną.
Świąteczny poniedziałek to nie tylko dzień wolny od pracy. Właśnie dzisiaj oblewamy się wodą w ramach ludowej tradycji znanej jako śmigus-dyngus.
Piotrków 1917. Władze austriackie wydają zakaz farbowania jaj i ich sprzedaży.
Taki zakaz został rzeczywiście wydany, chociaż niewiele wiadomo jak był przestrzegany. Domyślać się należy, że w żadnym piotrkowskim domu nie zabrakło kolorowego jajka.
Zakaz wiązał się z drastyczną sytuacją zaopatrzeniową armii austro-węgierskiej i koniecznością zabezpieczenia wojskowych dostaw żywności.
Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto kilka ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.
Dowcipnie, ciekawie, niekonwencjonalnie, smacznie... i z jajem. O 8:00 rozpoczyna się specjalne wydanie radiowego „Magla” na antenie Strefy FM. W programie oczywiście tematykę przewodnią stanowić będą – a jakże – Święta Wielkanocne. Prowadzący Marcin Cecotka i Robert Gala zaprosili kilku znanych gości. Jakich? Póki co możemy zdradzić, że w studiu pojawią się przedstawiciele mediów, sportu, kultury... Będzie też oczywiście ktoś, kto zna się na gotowaniu jak mało kto i z chęcią podzieli się ciekawymi przepisami. Wpis będziemy aktualizować na bieżąco po każdej wizycie zaproszonego gościa. Słuchajcie Strefy FM i zostańcie z nami do 12:00!
Kulinarnie, święta wielkanocne kojarzą się nam przede wszystkim z barszczem, białą kiełbasą czy słodkim mazurkiem, ale chyba przede wszystkim z jajkami. Jaja najlepiej faszerowane, ale także tylko z majonezem, też będą smaczne. Dziś pytamy Kubę Wolskiego - najsłynniejszego piotrkowskiego szefa kuchni, jakie są jego przepisy na świąteczne jajka.