W Wielką Sobotę, zgodnie z tradycją odwiedzamy kościoły, modlimy się przy Pańskim Grobie, a przede wszystkim święcimy pokarmy.
W tym roku nie należy czekać do ostatniej chwili z zakupem jaj na Wielkanoc, może być ich mniej i mogą być droższe - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Izba zaznacza, że od kilku tygodni popyt na jaja jest bardzo duży.
Przed nami Wielkanoc, a wraz z nią gorący okres dla producentów jaj. Ile zapłacimy za świąteczne jaja? Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w pierwszym tygodniu kwietnia jaja kategorii XL kosztowały 41 zł za 100 szt., kategorii L - 31 zł za 100 szt. a jaja kategorii M - 27,60 zł za 100 szt.
Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku! Jajeczne zagłębie kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50% krajowej produkcji. U progu Wielkanocy warto upewnić się, które jajka najlepiej sprawdzą się na świątecznym stole.
Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto kilka ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.
Kulinarnie, święta wielkanocne kojarzą się nam przede wszystkim z barszczem, białą kiełbasą czy słodkim mazurkiem, ale chyba przede wszystkim z jajkami. Jaja najlepiej faszerowane, ale także tylko z majonezem, też będą smaczne. Dziś pytamy Kubę Wolskiego - najsłynniejszego piotrkowskiego szefa kuchni, jakie są jego przepisy na świąteczne jajka.
Baranek, kurczaczek, palma, króliczek... Symboli zbliżających się świąt jest wiele, ale chyba najsilniej z Wielkanocą kojarzone są jajka. Zdobienie ich to zajęcie dla prawdziwych pasjonatów. Takich jak pani Danuta Fogiel, która w barze Piast co roku organizuje wystawę pisanek. Jest co podziwiać - zarówno jeśli chodzi o techniki zdobienia, jak i kolory.