Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie przestrzega rodziców i opiekunów dzieci, że w naszym mieście pojawiły się w tym roku nowe punkty sprzedaży dopalaczy.
Świńską grypę zdiagnozowano u młodego mieszkańca powiatu piotrkowskiego. Mężczyzna jest w trakcie leczenia. Jest to pierwszy potwierdzony przypadek zarażenia wirusem A/H1N1 w powiecie piotrkowskim.
Prezydent miasta powierzył pełnienie obowiązków powiatowego inspektora sanitarnego Elżbiecie Dobrzyńskiej.
Po czym poznać, że zbliża się jesień? Po tym, że w telewizji pojawiły się reklamy środków na grypę. O zbliżającym się sezonie zachorowań przypomina również piotrkowski sanepid.
Jak powstrzymać piotrkowian przed kąpielą w miejskiej fontannie? To misja niemożliwa. Nie działają tabliczki z napisem „Zakaz kąpieli”, nie pomagają interwencje strażników miejskich, nie straszna jest też salmonella, gronkowiec i bakterie kałowe, które pływają sobie w wodzie.
W ramach ogólnopolskich działań prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wspólnie z policją na terenie województwa łódzkiego skontrolowano 13 obiektów spośród 22 wytypowanych. Pozostałych 9 obiektów było zamkniętych.
Piotrkowski sanepid apeluje do osób prywatnych, podmiotów gospodarczych, instytucji w mieście i powiecie piotrkowskim o zwrócenie szczególnej uwagi przy zawieraniu umowy najmu lokalu. Sprawdzajmy, jaki rodzaj działalności będzie prowadzony w dzierżawionym obiekcie. Dlaczego? - W Piotrkowie powstają nowe punkty sprzedaży tzw. dopalaczy, które zlokalizowane są w obiektach wynajmowanych – ostrzega sanepid.
Piotrkowski sanepid zarejestrował wzrost zachorowań na salmonellozę. W kwietniu zgłoszonych zostało 12 zachorowań. Dodatkowo ciepła aura i zbliżający się okres przyjęć komunijnych będą sprzyjać zatruciom pokarmowym.
fot. salmonella.pl
Policjanci z piotrkowskiej Komendy wspólnie z pracownikami sanepidu zabezpieczyli 229 opakowań dopalaczy.
Za kilka dni (7 IV) obchodzić będziemy Światowy Dzień Zdrowia, tym razem jego tematem przewodnim będzie bezpieczeństwo żywności. Obchody przebiegać będą pod hasłem „Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym”.
fot. TVR