Jak uczynić jedzenie bezpiecznym?

Poniedziałek, 30 marca 20158
Za kilka dni (7 IV) obchodzić będziemy Światowy Dzień Zdrowia, tym razem jego tematem przewodnim będzie bezpieczeństwo żywności. Obchody przebiegać będą pod hasłem „Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym”.

fot. TVR
Jak uczynić jedzenie bezpiecznym?

W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów oraz zwiększa się odporność mikroorganizmów, następuje również wiele zmian nie tylko w produkcji i dystrybucji żywności, ale również w środowisku, czy obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. Istnieje więc potrzeba ścisłej i efektywnej współpracy pomiędzy rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności. Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkim reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nowotworów. Należy również zauważyć, że choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także  na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają system opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.

Celem obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest dodatkowe promowanie zasad Codex Alimentarius, które mówią o wysokich standardach żywieniowych oraz wytycznych postępowania w przetwarzaniu i obrocie żywnością.

W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczeństwa żywności, tj. utrzymanie czystości, oddzielanie żywności surowej od gotowanej, utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze, używanie bezpiecznej wody i żywności.

W obchody włącza się również Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Piotrkowie Trybunalskim. W kwietniu w każdy wtorek w godzinach 14.00 - 15.00 organizuje dyżur, w trakcie którego będą udzielane informacje dla osób zainteresowanych bezpieczeństwem żywności. W ciągu całego roku publikowane będą informacje związane z bezpieczeństwem żywności. Ponadto dla młodzieży szkolnej został ogłoszony konkurs plastyczny „Bezpieczeństwo żywności zależy także ode mnie”, laureatów konkursu poznamy 7 kwietnia.


Zainteresował temat?

1

0


Zobacz również

Komentarze (8)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Zanzi ~Zanzi (Gość)31.03.2015 08:14

Teraz, żeby czuć się bezpiecznym w temacie żywności, to należałoby nic nie jeść z tego, co proponują sklepy :)

21


a... a...ranga30.03.2015 11:50

Już od dawna kupuję jak najmniej przetworzoną żywność, Często piekę chleb na zakwasie, robię sobie wędliny, mam też trochę warzywek przy domu. Pożyjemy, zobaczymy...

52


Wąsiki ~Wąsiki (Gość)31.03.2015 08:19

Najzdrowsze jedzenie to takie kupowane bezpośrednio od gospodarza. W Polsce jednak to jest nielegalne

01


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat