Sanepid ostrzega przed salmonellą. Już 12 przypadków zachorowań!

Piątek, 08 maja 201517
Piotrkowski sanepid zarejestrował wzrost zachorowań na salmonellozę. W kwietniu zgłoszonych zostało 12 zachorowań. Dodatkowo ciepła aura i zbliżający się okres przyjęć komunijnych będą sprzyjać zatruciom pokarmowym.

fot. salmonella.pl
Sanepid ostrzega przed salmonellą. Już 12 przypadków zachorowań!

Pracownicy  Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Piotrkowie Trybunalskim przypominają o przestrzeganiu podstawowych zasad, które pozwolą uniknąć zatruć pokarmowych i ich trudnych konsekwencji. A zatem, pamiętajmy by:


- nie kupować mięsa i drobiu z niepewnego źródła, które nie gwarantuje badania weterynaryjnego,
- myć zakupione  mięso, drób  i ryby w czystej, bieżącej wodzie i po umieszczeniu na tacy przechowywać w lodówce w temp. 4 - 6˚C , pamiętając, by nie stykały się z innymi produktami  (masło, sery, wędliny i inne gotowe potrawy); w razie potrzeby dłuższego przechowywania, można umieścić je w zamrażalniku  pod warunkiem, że wcześniej nie były zamrożone,
- do krojenia i porcjowania mięsa i innych surowców nie używać tego samego noża i tej samej deski co do krojenia sera, wędlin i pozostałych  artykułów żywnościowych,
- przestrzegać izolacji prac „brudnych” związanych z obróbką wstępną surowca (obieranie, skrobanie, patroszenie, płukanie, oczyszczanie) od  innych etapów przygotowywania i przetwarzania,
- myć jaja przed wybijaniem pod bieżącym strumieniem ciepłej wody z dodatkiem detergentu, a następnie zanurzać na 10 sekund we wrzątku,
- rezygnować z potraw, w których wykorzystuje się surowe jaja (tradycyjny krem do tortu, tatar i innych wyrobów garmażeryjnych),
- przechowywać  produkty przeznaczone do późniejszego spożycia w sposób zabezpieczający przed wtórnym zanieczyszczeniem i zakażeniem (odpowiednie naczynia, siatkowe lub szklane klosze ochronne, higieniczne opakowania), ze szczególnym zwróceniem uwagi na temperaturę przechowywania, w zasadzie nie wyższą niż 4 – 6˚C,
- spożywać przyrządzone potrawy w możliwie krótkim czasie po przygotowaniu albo też podzielić na część przeznaczoną do spożycia i część do natychmiastowego wstawienia do lodówki,
- możliwie szybko, zaraz po otwarciu, spożyć konserwę, a ewentualne pozostałości po wyjęciu z opakowania należy natychmiast wstawić do lodówki, pamiętając o ograniczonym czasie przechowywania,
- obróbka termiczna (typu gotowanie, pieczenie, wędzenie, smażenie) nie była zbyt krótka; tego typu zabiegi kulinarne powinny być wykonane w odpowiednio długim czasie i temperaturze,
- starannie myć warzywa i owoce przeznaczone do spożycia na surowo, najlepiej pod bieżącym strumieniem zimnej wody,
- często  myć ręce, przed i po jedzeniu oraz w trakcie przyrządzania potraw, a bezwzględnie po korzystaniu z ubikacji. 


Zainteresował temat?

4

0


Zobacz również

reklama

Komentarze (17)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Zanzi ~Zanzi (Gość)08.05.2015 09:39

Cytuję:
często myć ręce, przed i po jedzeniu oraz w trakcie przyrządzania potraw, a bezwzględnie po korzystaniu z ubikacji.

To powinno być na samym początku listy. Dzieci powinny mieć taki nawyk wpajany od najmłodszych lat.

131


~PT ~~PT (Gość)09.05.2015 06:58

A ja rano umyłem. To dobrze czy źle?

21


Al Bundy ~Al Bundy (Gość)08.05.2015 20:32

Myć te jaja, czy nie myć? Rolnikiem nie jestem, ale... ;)

niemyjciejaj.jpg

20


Ekspert ~Ekspert (Gość)08.05.2015 19:34

Jak jajka to tylko wprost od rolnika. Świeże, zdrowie (jak się je z umiarem) i przede wszystkim smaczne. Te z wszelkiej maści farm kurzych to tragedia. Pędzone na genetycznie modyfikowanej soi, a i są tacy co dolewają antybiotyki. Szkoda zdrowia.

20


Do etam ~Do etam (Gość)08.05.2015 16:11

Poczekaj , poczekaj wszystko ma swój koniec, jelita też.

20


von salmonellii ~von salmonellii (Gość)08.05.2015 14:38

wniosek jeden - trzeba myć jajka. brudnych nie dotykać

91


piotrkowianka ~piotrkowianka (Gość)08.05.2015 09:25

Przede wszystkim salmonelle rodzi się w sklepach...źle przechowywane jaja a nawet tzw,. domywanie mięsa by na siłę sprzedać coś co już się psuje. Ja zawsze wącham przeważnie drób jak nie podoba mi się jego wygląd stosując ocenę organoleptyczną bo po to człowiek ma nos i oczy by z nich korzystać podczas zakupów. Jedno mnie tylko dziwi Sanepid kładzie taki duży nacisk na lokale gastronomiczne które posiadają pomieszczenia do obróbek wstępnych i kuchnię właściwą wraz ze zmywalnią a ja będąc na Dmowskiego na zakupach w niedzielę lub w sobotę na tzw. rynku czuje smród i rozkładający się tłuszcz tzw. akroleinę która aż w oczy szczypie z budek gastronomicznych. Gdzie jest Sanepid? Dziwie się ludziom którzy kupują z tych śmierdzących budek bo proszę mi wierzyć naprawdę śmierdzi.

161


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat