Za nami niezwykłe wydarzenie – konferencja „Wielkanoc z KGW”, która odbyła się 4 kwietnia w Sulejowie. Do udziału zgłosiło się 30 Kół Gospodyń Wiejskich z terenów powiatów: piotrkowskiego, tomaszowskiego, opoczyńskiego i radomszczańskiego. Gospodynie i Gospodarze zaprezentowali tradycyjne potrawy wielkanocne i piękne dekoracje – a wszystko to przygotowane z ogromnym zaangażowaniem i miłością do lokalnych tradycji. W powietrzu czuć było niepowtarzalny klimat oparty na lokalnych zwyczajach i gościnności.
Inicjatorami spotkania był Dyrektor ŁODR Oddział w Piotrkowie Trybunalskim Mariusz Stobiecki i Dyrektor ŁODR zs. w Bratoszewicach Andrzej Karniszewski. Do organizacji wydarzenia dołączył Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi pod przewodnictwem zastępcy dyrektora Macieja Kossowskiego oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział Regionalny w Łodzi, na którego czele stoi dyrektor Andrzej Stępień, a także Urząd Marszałkowski, który reprezentowały Dyrektor Departamentu Rolnictwa Ewa Czarnecka i zastępca dyrektora Iwona Obiedzińska.
Podczas wydarzenia głos zabrali zaproszeni goście – przedstawiciele władz samorządowych , instytucji wspierających rozwój obszarów wiejskich oraz osoby zaangażowane w promocję dziedzictwa kulturowego regionu, m.in. I Wicewojewoda Łódzki Marek Mazur, Burmistrz miasta Sulejowa - Dorota Jankowska, Pełnomocnik Dyrektora Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi – Małgorzata Jaszczołt, Radna Miasta Piotrkowa Trybunalskiego Kinga Mazur. Na konferencji został przedstawiony projekt konkursu „Tradycyjna potrawa”, który omówił Józef Kopciuch, Dyrektor ŁODR Oddział Kościerzyn.
Nie zabrakło przedstawicieli Gmin, reprezentowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. W ramach wydarzenia odbył się także niezwykle ciekawy wykład etnograficzny pt.”Szlakiem smaków i tradycji kulinarnych” skierowany dla pań i panów z KGW. Prowadząca Marcelina Janik Specjalista ds. etnografii w Muzeum w Piotrkowie Trybunalskim, która opowiedziała o historii lokalnych potraw, ich symbolice oraz przemianach, jakie zachodziły w regionalnej kuchni na przestrzeni lat. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem i było inspirującym dopełnieniem części kulinarnej wydarzenia.
Na zakończenie konferencji uczestnicy mieli przyjemność wziąć udział w warsztatach malowania pisanek , które poprowadziła twórczyni ludowa. Zademonstrowała ona starą, piękną metodę zdobienia jajek przy użyciu wosku pszczelego. Pisankowe malowanie było okazją do twórczego wyrażania siebie, ale również do głębszego zrozumienia i pielęgnowania lokalnych tradycji, które wciąż mają szczególne miejsce w naszych sercach. Wszystkim uczestnikom, współorganizatorom oraz gościom serdecznie dziękujemy za wspólne świętowanie, które pozwoliło na integrację, wymianę doświadczeń i umocnienie więzi w naszej społeczności. Z niecierpliwością czekamy na kolejne edycje! Agnieszka Rużycka O/Piotrków
Komentarze 4
08.04.2025 12:21
Mój mąż jest z zawodu dyrektorem
07.04.2025 17:03
Czy władze zdążą zaistnieć jeszcze jako ludzie przyzwoici i pracowici?
07.04.2025 13:28
Nasze władze bawią się doskonale w zasadzie zastanawiam się czy Co ludzie w ogóle coś robią oprócz rautów bywania i pozowania do zdjęć