artykuł sponsorowany

Wyposażenie restauracji – co jest niezbędne?

Czwartek, 29 grudnia 2022
By otworzyć własną restaurację, trzeba najpierw zainwestować w dobrej jakości sprzęt – m.in. piec, automatyczny ekspres do kawy, meble czy urządzenia do mrożenia produktów spożywczych. Własny lokal wymaga sporych nakładów. Podpowiadamy, co jest niezbędne – skorzystaj z naszych praktycznych wskazówek.
Wyposażenie restauracji – co jest niezbędne?

 

Sprzęt gastronomiczny – podstawowe wyposażenie

 

By zacząć prowadzić własny biznes w postaci lokalu gastronomicznego, musisz najpierw skompletować odpowiednie wyposażenie. Podziel je na kilka podstawowych grup, a będzie Ci łatwiej wszystko rozplanować. Weź też pod uwagę charakter i specyfikę lokalu. Inne wyposażenie będzie niezbędne w trattorii, inne w kawiarni albo restauracji polskiej czy z kuchnią indyjską.

Piec i inne urządzenia. Sercem kuchni jest piec i płyta grzewcza, bo są one niezbędne, by przyrządzać dania dla gości. Równie duże znaczenie ma jednak sprzęt do chłodzenia i mrożenia żywności, praktyczne akcesoria drobne, meble ze stali nierdzewnej i wielofunkcyjne gadżety. Bardzo ważnym urządzeniem w niemal każdym lokalu będzie także automatyczny ekspres do kawy. Napoje na bazie kawy i mleka są chętnie zamawiane po posiłku albo do deserów.

 

Urządzenia do mrożenia żywności. Nie może też zabraknąć wysokiej jakości szaf chłodniczych i innych urządzeń mroźniczych. Sprzęt gastronomiczny obejmuje także m.in. obieraki, garowniki, bemary, przemysłowe, profesjonalne frytownice, kotły warzelne, płyty grillowe, blendery czy roboty kuchenne. Jeśli wybierasz meble, warto postawić na długie stoły ze stali nierdzewnej, które ułatwią pracę zespołowi. Zainwestuj też w zmywarkę, która występuje w kilku wersjach.

 

Przechowywanie i transport. Kolejna ważna kategoria produktów to akcesoria służące do przechowywania i przewożenia żywności. Do tej grupy należą m.in. pojemniki GN, torby termoizolacyjne, termosy czy wózki.

 

Magazyn, zaplecze, dezynfekcja. Wyposażenie do gastronomii to nie tylko kuchnia. Ważne jest również zaplecze, magazyn, a także środki czystości i do dezynfekcji. W przygotowalni powinna być też wydajna i solidna aparatura przeznaczona do sterylizacji – ma to ogromne znaczenie w tej branży.

 

Sprzęt gastronomiczny na zewnątrz. Skompletuj także wyposażenie ogrodu piwnego restauracji, jeśli takowy posiadasz. Latem to tutaj w restauracji tętni życie. By rozpocząć działalność w ogrodzie piwnym, niezbędne będą modne i wygodne meble, klimatyczne oświetlenie, stylowe dodatki, lampa owadobójcza, donice z roślinami i parasole restauracyjne. Ważną funkcję pełnią detale – jak m.in. kwiaty, koce i poduszki czy lampy budujące nastrój.

POLECAMY


Zainteresował temat?

1

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat