Budynek został odnowiony z zewnątrz, a wewnątrz powstały odpowiednie pomieszczenia, wyposażone w potrzebny do przygotowania oczekiwanego produktu końcowego profesjonalny sprzęt. Inkubator posiada m.in: piec konwekcyjno-parowy, mikser planetarny krajalnicę, prasę do owoców, garnek do pasteryzacji, sokowirówkę czy sokownik. Mogą z niego korzystać przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, a także pozostali mieszkańcy Ziemi Piotrkowskiej.
Jest to przede wszystkim instytucja, która może prowadzić kształcenie praktyczne dla uczniów szkół prowadzonych przez powiat piotrkowski, ale także jest to przede wszystkim wsparcie dla firm, które chcą produkować najlepszą żywność i produkty lokalne ziemi piotrkowskiej. Także rolnicy, koła gospodyń wiejskich i ci, którzy chcą wchodzić na rynek z rolniczym handlem detalicznym. W tym miejscu mają możliwość przetworzenia swoich produktów. Mogą być to soki, wyroby piekarnicze, wyroby warzywno-owocowe i dzięki takim miejscom, nie muszą inwestować swoich środków -
mówi starosta powiatu piotrkowskiego Piotr Wojtysiak.
Inwestycja kosztowała prawie 1,2 mln złotych z czego ponad pół miliona złotych samorząd powiatowy pozyskał z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.