ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Kasze – jedne z najzdrowszych produktów spożywczych

Poniedziałek, 25 stycznia 2021
Kasze to bardzo zdrowe produkty spożywcze bogate w cenne witaminy, minerały i błonnik. Pod względem wartości odżywczej przewyższają ziemniaki, ryż i makaron. Są więc doskonałym zamiennikiem tych produktów.
Kasze – jedne z najzdrowszych produktów spożywczych

Kasze otrzymuje się z ziaren zbóż. Ziarna zbóż najpierw są oczyszczane. Pozbawiane zostają części zewnętrznych – okrywy nasienno-owocowej. Następnie ziarna w zależności od rodzaju kaszy są polerowane, mielone, krojone, prażone. Im ziarna są mniej rozdrobnione i oczyszczone, tym więcej składników odżywczych zawierają. 

Kasze to bogate źródło węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, manganu, cynku, miedzi. Wprawdzie zawierają dużo skrobi, ale nie tuczą, dlatego polecane są osobom na diecie. 

 

Rodzaje kasz

W zależności od rodzaju zboża, z którego pozyskujemy kasze, wyróżniamy następujące rodzaje kasz:

  • kasza gryczana (powstaje z nasion gryki)
  • kasza jęczmienna (jest produkowana z nasion jęczmienia)
  • kasza jaglana w ofercie sklepu bee.pl (powstaje z prosa)
  • kasza manna (z nasion pszenicy)
  • kasza kukurydziana (z kukurydzy)
  • kasza kuskus (powstaje z pszenicy twardej durum)
  • kasza bulgur (z pszenicy durum)

 

Kto powinien spożywać kasze?

Kasze w szczególności powinny spożywać:

  • osoby z nadciśnieniem, z chorobami serca i układu krążenia (ze względu na dużą ilość potasu i niewielką ilość sodu)
  • osoby cierpiące na cukrzycę (ze względu na dużą ilość skrobi, która łagodnie podnosi poziom insuliny i glukozy)
  • osoby z anemią (zwłaszcza kasza jaglana i gryczana zawierają dużo żelaza, witaminę E i kwas foliowy – składniki zapobiegające anemii)
  • kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci, osoby starsze, rekonwalescenci (kasze są lekkostrawne)
  • osoby żyjące w stresie (witaminy z grupy B zawarte w kaszach wspomagają pracę układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają samopoczucie i pamięć)

 

W jaki sposób spożywać kasze?

Kasze można spożywać na śniadanie, na obiad i na kolację. Można dodawać je do zup, mięs, warzyw, grzybów, sałatek. Z kasz można przyrządzać kotlety, zapiekanki, krokiety, a nawet desery. Kasze można spożywać też z mlekiem. 

Warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Każdy rodzaj kaszy wymaga innego sposobu przygotowania. Kasze można przyrządzać na sypko lub w formie bryły. Warto urozmaicać dietę i wykorzystywać dobrodziejstwa różnych rodzajów kasz, gdyż każda z kasz ma własne cenne właściwości.


Zainteresował temat?

2

0


Zobacz również

reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat