N
Kasze otrzymuje się z ziaren zbóż. Ziarna zbóż najpierw są oczyszczane. Pozbawiane zostają części zewnętrznych – okrywy nasienno-owocowej. Następnie ziarna w zależności od rodzaju kaszy są polerowane, mielone, krojone, prażone. Im ziarna są mniej rozdrobnione i oczyszczone, tym więcej składników odżywczych zawierają.
Kasze to bogate źródło węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, manganu, cynku, miedzi. Wprawdzie zawierają dużo skrobi, ale nie tuczą, dlatego polecane są osobom na diecie.
W zależności od rodzaju zboża, z którego pozyskujemy kasze, wyróżniamy następujące rodzaje kasz:
Kasze w szczególności powinny spożywać:
Kasze można spożywać na śniadanie, na obiad i na kolację. Można dodawać je do zup, mięs, warzyw, grzybów, sałatek. Z kasz można przyrządzać kotlety, zapiekanki, krokiety, a nawet desery. Kasze można spożywać też z mlekiem.
Warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Każdy rodzaj kaszy wymaga innego sposobu przygotowania. Kasze można przyrządzać na sypko lub w formie bryły. Warto urozmaicać dietę i wykorzystywać dobrodziejstwa różnych rodzajów kasz, gdyż każda z kasz ma własne cenne właściwości.