Polacy ruszyli do lasu. Rozpoczął się bowiem sezon grzybiarski. Nie każdy z nas jest ekspertem, dlatego trzeba uważać, aby nie zbierać grzybów, którymi moglibyśmy się zatruć.
Wykryto bloker reklam!
Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.
- Zatrucia śmiertelne najczęściej zdarzają się po spożyciu muchomora sromotnikowego. Po spożyciu innych grzybów można mieć objawy zatrucia, ale nie powinno zagrażać to naszemu życiu. - przypomina Marek Bąk, toksykolog z Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego im. Mikołaja Kopernika w Piotrkowie.
Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące zebranych przez nas grzybów, skorzystajmy z bezpłatnej porady udzielanej w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Komentarze 2