Maciej Masiarek najszybciej przebiegł 50-kilometrową trasę wokół Zalewu Sulejowskiego podczas tegorocznego Ultramaratonu, który już po raz 6. zorganizowano na terenie gminy Sulejów. Piotrkowianin pokonał ten dystans w czasie 03:44:21, wśród rowerzystów najszybszy był Przemysław Gierczak (Hurom Sławno Accent), dotarł na metę, która podobnie jak i start znajdowała się na sulejowskim Podklasztorzu, po upływie 1 godziny 42 minut i 11 sekund. Wokół Zalewu Sulejowskiego ścigało się w sobotę prawię 500 osób.
W czwartek doszło do awarii sieci wodociągowej w Sulejowie. Mieszkańcy Podklasztorza muszą uzbroić się w cierpliwość, bo przez 5 godzin nie będą mieli dostępu do wody.
W restauracji Miód i wino na Podklasztorzu w Sulejowie otwarto w piątkowy wieczór IV Trybunały Nalewkowe. Goście mieli do spróbowania i ocenienia 39 nalewek. Próbowała, oceniała i chwaliła trunki Katarzyna Bosacka, która w sobotę wieczorem w Rynku Trybunalskim będzie gotowała na oczach piotrkowian.
Od pierwszego czerwca do końca września bieżącego roku Gmina Sulejów we współpracy z radiem Strefa FM, portalem epiotrkow.pl i gazetą "Tydzień Trybunalski" prowadziła kampanię edukcyjno-informacyjną dla mieszkańców gminy pod nazwą "Przyroda zawsze ci odda". Celem kampanii było podniesienie wiedzy i świadomości jej odbiorców na temat ochrony środowiska, prawidłowego gospodarowania odpadami oraz promocja walorów turystyczno-rekreacyjnych obszaru gminy.
Zespół klasztorny opactwa cysterskiego położony w Podklasztorzu stał się niewątpliwie symbolem Sulejowa. To jeden z najlepiej zachowanych obiektów tego typu w Polsce. Ten przykład architektury romańskiej został wspinany na listę pomników historii.
Best Western Plus Hotel Podklasztorze zaprasza 2 czerwca od godz. 13.00 wszystkich mieszkańców Sulejowa i okolic na Dzień Dziecka. Przygotowujemy dla Was dmuchany zamek oraz animacje dla najmłodszych, a od godz. 15.00 będziemy szukać ukrytego skarbu Cystersów.
Restauracja „Miód i Wino” w hotelu Podklasztorze już po raz drugi bierze udział w elitarnym wydarzeniu Goût de France / Good France. To dzień, w którym na pięciu kontynentach obchodzone jest święto francuskiej gastronomii.
100 kg mięsa z jelenia, dzika, sarny i wieprzowina, 200 kg warzyw, 100 kg ziemniaków, 50 kg grzybów – tyle produktów trzeba było użyć, aby ugotować rekordową zupę gulaszową z dziczyzny. Rekord został pobity podczas sulejowskiej Biesiady Rodzinnej.
Już we wtorek 15 sierpnia Hotel Podklasztorze pobija rekord Polski w gotowaniu gulaszu z darów lasu. W wydarzeniu uczestniczy profesjonalny sędzia, który wpisuje wyniki do księgi rekordów.
Piękne modelki, bractwo rycerskie, rasowe konie, luksusowe auta i zabytkowe budowle, tak wygląda plener fotograficzny, zorganizowany na Podklasztorzu w Sulejowie przez Stowarzyszenie Fotograficzne „Kreatywni”. Bierze w nim udział ponad 80 fotografów z Polski i z zagranicy, którzy w ramach dwudniowych warsztatów, doskonalą swe umiejętności z zakresu fotografii portretowej i sensualnej. Gośćmi specjalnymi wydarzenia są Tomasz Soliński, fotograf-podróżnik, którego zdjęcia można oglądać między innymi w National Geographic oraz znana izraelska fotografka Inbal Or-Lev.