Poprzedni z 2012 roku (902 l.) został pobity aż o 542 litry. Kucharze, którzy przygotowali potrawę otrzymali za to okolicznościowy certyfikat. - Potrawa przede wszystkim musi się nadawać do spożycia i musi być przygotowana w jednym naczyniu – podkreślał sędzia Maciej Łągwa z Biura Rekordów. A w Sulejowie takie warunki zostały spełnione i panowie: Krzysztof Pawłowski, szef kuchni Hotelu Podklasztorze a także Konrad Skoneczny, szef kuchni Hotelu Trybunalskie mogli cieszyć się z sukcesu.
A później ponad 3000 porcji trafiło do chętnych, którzy ustawiali się w długich kolejkach, aby spróbować rekordowej zupy. Dochód z jej sprzedaży przeznaczony zostanie na renowację ołtarzy bocznych klasztoru o. Cystersów na Podklasztorzu.
Potwierdzenie rekordu
http://biurorekordow.pl/najwieksza-porcja-gulaszu-rekord-polski