- Ozdabianie pierniczków to już tradycja, jeśli chodzi o wspólne spędzanie wolnego czasu przed świętami. Jest to wspaniała zabawa zarówno dla dorosłych, którzy mogą wówczas poprzebywać ze sobą, porozmawiać, jak i dla dzieciaków. Nie jest to zbyt skomplikowany sposób na ozdobienie świątecznego stołu czy choinki, czy nawet przygotowanie drobnych prezentów – mówi właścicielka Cukierni Małgosi.
- Jeżeli już wykroimy formy piernika, w takich kształtach, jakie lubimy, kiedy już odpieczemy, wyjmujemy je z piekarnika, musimy chwilę poczekać, aby ostygły. A w międzyczasie przygotowujemy lukier – mówi ekspert.
Pierniki możemy dekorować na kilka sposobów. Jedną z popularnych metod jest przygotowanie misternych wzorów na pierniku, ale inwencja dekorowania zależy wyłącznie od nas. - Do tego typu dekorowania posługujemy się trochę bardziej gęstym lukrem, aby wzory były wyraziste i nie rozmazywały się po cieście piernikowym. Inny sposób to wylewanie rzadszego lukru na powierzchnię piernika. Oczywiście musimy chwilę odczekać, żeby lukier zastygł i wtedy możemy dekorować gęstym lukrem jakieś wzory – mówi pani Małgorzata.
Po dekoracji dobrze dać piernikom „odpocząć” przez noc, zanim rozpoczniemy degustację.