artykuł sponsorowany

Jak przechowywać żywność poza lodówką?

Poniedziałek, 17 stycznia 2022
Choć przechowywanie żywności w lodówce to najpopularniejszy sposób na utrzymanie jej świeżości, wiele produktów spożywczych można przechowywać poza lodówką. Nie każdy rodzaj żywności nadaje się do przechowywania w lodówce. Produktów takich, jak makaron, kasza, ryż, mąka, cukier, nie należy umieszczać w lodówce, gdyż produkty szybko mogą stać się wilgotne.
Jak przechowywać żywność poza lodówką?

W lodówce nie powinno się trzymać też chleba oleju, miodu. Nie ma też potrzeby przechowywania kawy, herbaty, zamkniętych konserw w lodówce. Nie przechowuje się też w niej niektórych warzyw, zwłaszcza ziemniaków i cebuli oraz niektórych owoców. Wiele osób co roku przygotowuje przetwory, dla których lodówka też nie jest odpowiednim miejscem.

 

Spiżarnia

 

Idealnym miejscem do przechowywania produktów spożywczych, których nie przechowuje się w lodówce jest domowa spiżarnia. Domową spiżarnię można urządzić w dowolnym miejscu – w kuchni, w piwnicy, w garażu.

Podstawowym elementem wyposażenia spiżarni może być regał do spiżarni ze sklepu e-regaly.pl. Jeżeli dysponujemy odpowiednio dużym pomieszczeniem, można postarać się o kilka takich regałów. Metal to tworzywo odporne na duże obciążenie, na uszkodzenia, zabrudzenia i wilgoć.

 

W domowej spiżarni bardzo dobrze sprawdzą się też otwarte półki przymocowane bezpośrednio do ściany. Powinny być na tyle solidne, wytrzymałe i stabilne, by utrzymanie ciężkich słoików z przetworami nie stanowiło dla nich wyzwania.

W nowoczesnych spiżarniach często pojawiają się szuflady, w których można schować drobne przedmioty. Praktyczne są również zamykane szafki, w których można ukryć domowe sprzęty. Spiżarnia to idealne miejsce do przechowywania nie tylko produktów żywnościowych, ale także rzadko używanego sprzętu kuchennego.

 

Najlepiej, aby spiżarnia znajdowała się po północnej stronie budynku ze względu na niższe temperatury. Powinno to być miejsce suche i wentylowane. Nadmierna wilgoć stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii, grzybów, pleśni. W spiżarni powinna panować odpowiednio niska temperatura. Spiżarnia powinna być też miejscem ciemnym.

 

Produkty sypkie należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie dostało się do nich powietrze i wilgoć. Takie produkty najlepiej przechowywać w spiżarce, ale równie dobrze sprawdzi się szafka kuchenna. Olej należy przechowywać w szczelnej butelce w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Wyjątek stanowi olej lniany, który powinno się trzymać w lodówce.

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat