Jajka mają szczególnie ważną symbolikę, gdyż oznaczają zwycięstwo życia nad śmiercią. Jajko wielkanocne to nowe życie, które wykluwa się ze skorupki. Dlatego siedząc przy świątecznym stole dzielimy się oryginalnie przygotowanymi jajkami. Wiosenną atmosferę możemy odczuć dzięki kolorowym potrawom, wspaniale udekorowanym mazurkom oraz wazonom ze śnieżnobiałymi baziami. Tradycyjne wielkanocne dania to np. żurek z kiełbaskami i jajkiem, pieczona kaczka, pasztety, pieczenie, pasty jajeczne, jajka faszerowane, mazurki oraz babki wielkanocne.
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie:
ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki:
1 duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 marchewka
kawałek selera
kilka suszonych grzybów
liść laurowy, ziele angielskie
kilka ząbków czosnku
sos sojowy Kikkoman
1-2 łyżeczki chrzanu
100 ml śmietany 18 %
czarny pieprz
sól
majeranek
3 l wody
1 butelka zakwasu żytniego na żurek (0,5 l)
Do podania:
4 ugotowane na twardo jajka
kilka łyżek ugotowanych ziemniaków
kiełbasa
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar warzywny. Przecedzamy. Do garnka dodajemy suszone grzyby i starte na grubych oczkach tarki marchew oraz seler. Gotujemy kilka minut. Dolewamy dokładnie wymieszany zakwas żytni. Dodajemy suszony majeranek oraz roztarty ze szczypta soli czosnek. Gotujemy jeszcze pół godziny. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy całość do garnka. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym Kikkoman, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Żurek podajemy z pokrojonymi w plastry kiełbaskami, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.
SAŁATKA WIELKANOCNA Z SOSEM TATARSKIM
kilka plasterków wędzonej szynki
1 mała czerwona cebula
kilka ugotowanych jajek przepiórczych
kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
kilka korniszonów
kilka gałązek natki pietruszki
szczypiorek
Sos Tatarski:
kilka marynowanych pieczarek
1 mała cebula
kilka korniszonów
kilka łyżek majonezu
kilka gałązek natki pietruszki
TABASCO®
sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Plasterki zwijamy i układamy na półmisku. Dookoła układamy pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielamy je na pojedyncze krążki). Podajemy z ostrym sosem tatarskim. Przygotowanie sosu:Pieczarki, korniszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem TABASCO®. Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawiamy na godzinę.
JAJKA Z SOSEM POMIDOROWYM, BAZYLIĄ I OLIWKAMI
Składniki:
4 jajek ugotowanych na twardo
6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów Kilka oliwek czarnych i zielonych
2 średnie białe cebule
2 ząbki czosnku
Kawałek masła
50 ml białego wina
Sos sojowy Kikkoman
Kilka gałązek świeżej bazylii
Sos TABASCO® Original
Szczypta cukru
Czarny pieprz
Wykonanie:
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli TABASCO® Original. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.
Komentarze 0