Z lukrem lub cukrem pudrem, z nadzieniem różanym, marmolad±, a nawet toffi. Dzisiaj najpopularniejsz± przek±sk± w wielu domach i biurach jest p±czek. To z okazji tłustego czwartku, który w tym roku ¶więtujemy wła¶nie 11 lutego.
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek i koniec karnawału, a to okres, który Polacy tradycyjnie spędzaj± na zabawie i zajadaniu się pyszno¶ciami - najchętniej p±czkami. Swoim przepisami na różne wariacje tej popularnej słodko¶ci podzieliła się z nami Beata Królikiewicz, autorka bloga kulinarnego "Niebo na talerzu".
W najbliższy czwartek od godziny 13:00 będziecie mogli za po¶rednictwem fanpage'u Zostań Łódzkim Policjantem uzyskać odpowiedzi na najczę¶ciej zadawane pytania dotycz±ce rekrutacji do służby w Policji.
Jaka pogoda czeka nas w Wielk± ¦rodę i Wielki Czwartek? Czy nadal możemy spodziewać się temperatur powyżej 20 stopni? Zapytali¶my o to obserwatora przyrody, Zdzisława Cyganiaka.
W tłusty czwartek Polacy zjedz± ok. 7 tys. ton p±czków - wynika z opublikowanych w ¶rodę wyliczeń Banku BNP Paribas. Do przygotowania ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte ł±cznie ok. 2,5 tysi±ca ton m±ki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.
Dzi¶ tłusty czwartek. Niektórzy z nas zjedz± mnóstwo p±czków, a na pewno więcej niż jednego. Polacy zazwyczaj zjadaj± tego dnia 7 tysięcy ton tego tłustego i słodkiego smakołyku. Jeden to około 300 – 400 kcal.
W tłusty czwartek jak Polska długa i szeroka na stołach króluj± p±czki i faworki. Aby tradycji stało się zado¶ć, w gminie Grabica delegacje z czterech Kół Gospodyń Wiejskich (z Krzepczowa, Boryszowa, Ostrowa i Żychlina) zakasały rękawy i przygotowały mnóstwo słodko¶ci. Stara ludowa tradycja mówi, że ten kto w tłusty czwartek nie zje p±czka, nie będzie miał szczę¶cia. Panie wzięły sobie te słowa do serca i beztrosko oddały się tłustoczwartkowej rozpu¶cie. Wszyscy mogli objadać się do woli.
W czwartek 28 lutego, na 52 dni przed Wielkanoc±, obchodzimy tłusty czwartek. Niektórzy z nas zjedz± dzi¶ mnóstwo p±czków. Podobno tak każe tradycja.
Jeden p±czek to aż 300 kcal. Je¶li zaplanowali¶cie, że zjecie trzy, to... zdecydowanie za dużo, ale jeden w sam raz. Tak radzi dietetyk. Dzi¶ tłusty czwartek i wła¶nie o tłuszcz pytamy eksperta – Magdalenę Ko¶ciańsk±, dietetyk z Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego im. Mikołaja Kopernika w Piotrkowie Trybunalskim.
Z toffi, czekolad±, marmolad±, serem, a może ze słonin±, boczkiem i mięsem? P±czki to tradycyjny przysmak na Tłusty Czwartek, ale zwyczaj jedzenia ich ze słodkim nadzieniem pojawił się w Polsce dopiero w XVI wieku.