Beata Królikiewicz, autorka bloga NieboNaTalerzu, która o kuchni - również tej słodkiej - wie wszystko, sugeruje, że spośród wielu możliwości zdobycia dziś pączków, warto rozważyć możliwość zrobienia ich samodzielnie. - Pączki robione w domu, różnią się na pewno sposobem ich przygotowania. Można zrobić pączki drożdżowe, smażone w tłuszczu, ale można je też upiec, a wtedy będą przypominać bardziej puszystą drożdżówkę. Co istotne będą równie dobre - mówi Beata Królikiewicz i dodaje, że dla osób "fit", zaleca sięgnięcie po mniej kaloryczny smakołyk. - Pączek w wersji "fit" to właśnie ten odtłuszczony, przygotowywany w piekarniku. Pamiętajmy jednak, że nadal znajdziemy w nim mąkę czy cukier. Nie trzeba się jednak takich pączków obawiać, jeśli nie zjemy ich w nadmiarze. tłusty czwartek jest w końcu tylko raz w roku.
W rywalizacji między pączkami a faworkami, Beata Królikiewicz staje wyraźnie po stronie tych pierwszych. - Choć nie pozwalam sobie na nie zbyt często, to jednak bardzo lubię ciasto drożdżowe. Jego zapach unoszący się w domu, kojarzy mi się z czymś bardzo przyjemnym. To chyba główny powód, dla którego wybieram pączki.
A jeśli szukacie kulinarnych inspiracji na każdy dzień, warto odwiedzić stronę bloga "niebo na talerzu". Znajdziecie tam liczne przepisy, nie tylko na słodkie przyjemności.