TERAZ3°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Tłusty czwartek, czyli… Dzień Pączka

A.Stańczyk
Aleksandra Stańczyk czw., 20 lutego 2020 07:04
Dziś tłusty czwartek. Niektórzy z nas zjedzą mnóstwo pączków, a na pewno więcej niż jednego. Polacy zazwyczaj zjadają tego dnia 7 tysięcy ton tego tłustego i słodkiego smakołyku. Jeden to około 300 – 400 kcal.
Zdjęcie

A jak się przygotowuje te smakołyki? - Tradycyjną metodą, tak jak robiło się to przez lata. Żadnych polepszaczy. Bardzo ważne jest też nadzienie. Mamy pączki z wiśnią, staropolskie, z różą i nowość - z jagodą kamczacką – mówi jeden z piotrkowskich cukierników.

 

Korzenie tłustego czwartku sięgają czasów antycznych. Tłusty czwartek, nazywany także „tłustym dniem", był czasem, kiedy żegnano zimę i świętowano nadejście wiosny. Tego dnia na stołach stawiano różnego rodzaju tłuste potrawy, w tym mięsa oraz wypieki z ciasta chlebowego, nadziewanego słoniną, które popijano winem. Dziś na polskich stołach w tłusty czwartek królują pączki z marmoladą lub innym słodkim nadzieniem oraz faworki, nazywane także chruścikami.

Podsumowanie

    Komentarze 17

    reklama

    Dla Ciebie

    3°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio