artykuł sponsorowany

Utrzymanie czystości w przemyśle spożywczym – o czym należy pamiętać?

Wtorek, 25 października 2022
Jednym z najważniejszych aspektów, który ma wpływ na jakość i bezpieczeństwo pracy w przemyśle spożywczym, jest prawidłowa troska o czystość. Aby utrzymać higienę, warto znać obowiązujące normy i przepisy oraz stosować starannie dobrane akcesoria do sprzątania. Wszystkie niezbędne informacje na ten temat znajdziesz w poniższym tekście.
Utrzymanie czystości w przemyśle spożywczym – o czym należy pamiętać?

Czystość w przemyśle spożywczym – komfort i bezpieczeństwo pracy

 

Zachowywanie określonych norm czystości jest niezbędne, aby zakład spożywczy mógł prawidłowo funkcjonować, oferować wyroby najwyższej jakości i zagwarantować ich bezpieczeństwo. W świetle prawa podmiot wytwarzający produkt lub wprowadzający go do obiegu jest w pełni odpowiedzialny za jego bezpieczeństwo, na które w bardzo dużym stopniu wpływa zachowanie odpowiedniej czystości. Porządek w zakładzie, sklepie czy w restauracji ma również bardzo duże znaczenie dla pracowników – poprawia komfort pracy i podnosi jej wydajność.

 

Jakie są formalne wymogi i normy czystości w przemyśle spożywczym?

 

Wymogi prawne, które obowiązują w Polsce, zobowiązują przedsiębiorców do zachowania szczególnej ostrożności podczas pracy z żywnością. Wymogi zostały określone w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która obowiązuje od 25 sierpnia 2006 roku. Funkcjonowanie poszczególnych branż w przemyśle spożywczym regulują dodatkowe rozporządzenia, które są publikowane co jakiś czas. Warto regularnie sprawdzać aktualne wymogi, aby uniknąć kar podczas kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz lokalnych stacji sanitarno-epidemiologicznych. Nieprzestrzeganie zasad może pociągać za sobą nałożenie kary pieniężnej.

 

Jednym z podstawowych obowiązków przedsiębiorców jest wdrażanie systemu HACCP, czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to system, który pozwala na zarządzanie bezpieczeństwem żywności, a zgodność funkcjonowania przedsiębiorstwa z jego zasadami potwierdza odpowiedni certyfikat. Ważnym elementem systemu jest GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna. Stosując się do jej zasad, zadbasz o czystość w hali produkcyjnej, a tym samym o bezpieczeństwo oferowanej żywności.

 

Jak zadbać o czystość? Postaw na wysokiej klasy akcesoria do sprzątania

 

Podczas realizowania założeń HACCP warto zadbać szczególnie o kilka aspektów, które znacznie poprawią poziom higieny i bezpieczeństwa w zakładzie. Niezbędne będą do tego profesjonalne urządzenia do sprzątania oraz środki czystości, przy pomocy których pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Jakie praktyki warto stosować, aby zakład spożywczy spełniał odpowiednie normy?

Usuwanie zabrudzeń i dezynfekcja

Podstawowym elementem wyposażenia zakładu spożywczego są profesjonalne urządzenia do sprzątania. Aby zachować bezpieczeństwo, stosuj wyłącznie te środki czystości, które są dedykowane do sprzętu mającego kontakt z żywnością. Z ich pomocą zdezynfekujesz powierzchnie i przybory kuchenne, usuniesz trudne zabrudzenia z blatów i podłóg oraz starannie umyjesz naczynia.

Stosowanie kodowania kolorystycznego

Sprzęt do sprzątania, który jest stosowany w przemyśle spożywczym, najczęściej jest dostępny w różnych kolorach. Dotyczy to artykułów takich jak mopy, zmiotki, wiadra czy węże higieniczne. Zastosowanie akcesoriów w różnych kolorach pozwala na przypisanie danego odcienia do konkretnej strefy zakładu. W ten sposób pracownicy na pierwszy rzut oka będą wiedzieli, jaki sprzęt zastosować, by uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych.

Właściwa odzież ochronna

Pracownicy, którzy mają bezpośredni kontakt z żywnością, powinni zadbać również o swoją higienę w trakcie pracy. Artykuły czystości takie jak płyny i mydła antybakteryjne powinny być uzupełnione przez wysokiej jakości odzież ochronną. Odpowiednio przechowywane i stosowane fartuchy, rękawice czy obuwie robocze pozwolą na zachowanie sterylności podczas produkcji.

 

Gdzie kupić artykuły czystości dla przemysłu spożywczego?

 

Profesjonalne urządzenia do sprzątania warto kupować wyłącznie w sklepach, które specjalizują się w zaopatrywaniu zakładów związanych z przemysłem spożywczym. Takim miejsce jest na przykład sklep Wammashop.pl. Znajdziesz w nim wszystko, co jest potrzebne do zachowania norm obowiązujących w branży spożywczej.

 

Czystość w przemyśle spożywczym to podstawa!

 

Zachowanie czystości w przemyśle spożywczym jest konieczne, aby zakład sprawnie funkcjonował i gwarantował bezpieczeństwo oferowanej żywności. Przestrzegaj więc obowiązujących norm i dbaj o szkolenia dla pracowników w tej dziedzinie. Aby troska o higienę nie sprawiała żadnych problemów, wybieraj wyłącznie najwyższej jakości sprzęt do sprzątania i detergenty, które są dedykowane branży spożywczej. W ten sposób będziesz mieć pewność, że w zakładzie spożywczym produkcja przebiega w zgodny z prawem, bezpieczny sposób.

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat