TERAZ1°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Umiarkowana
reklama

Zielona herbata może niwelować reakcje alergiczne

PAP
PAP czw., 9 kwietnia 2020 10:53
Picie zielonej herbaty wpływa na mikrobiom jelitowy oraz odpowiedź układu odpornościowego podczas alergii – wynika z badań japońskich naukowców. Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie „Frontiers in Immunology".
Zdjęcie

Naukowcy z Uniwersytetu Shinshu badali zależność pomiędzy piciem zielonej herbaty a poziomem gram-dodatniej bakterii Flavonifractor plautii w jelitach. Bakteria ta bierze udział w metabolizmie katechiny, przeciwutleniacza, będącego składnikiem m.in. zielonej herbaty.

 

Badacze ustalili, że spożywanie zielonej herbaty prowadziło do podwyższenia poziomu Flavonifractor plautii w jelitach, co z kolei hamowało aktywność limfocytów Th2, stymulujących rozwój alergii na albuminę jaja kurzego u myszy.

 

Flavonifractor plautii jest bakterią z rodziny Clostridium. Bakterie te wpływają na działanie układu odpornościowego, a zwłaszcza na redukcję stanu zapalnego. Niektóre szczepy Clostridium przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także występują w większych ilościach u osób szczupłych, co wskazuje na ich rolę w regulacji masy ciała.

 

Możliwe, że w przyszłości Flavonifractor plautii podąży śladami bakterii kwasu mlekowego czy bifidobakterii stosowanych jako dodatek do żywności. Zanim jednak to nastąpi naukowcy zamierzają skoncentrować się na bezpieczeństwie ich stosowania.(PAP)

 

Naukowcy z Uniwersytetu Shinshu badali zależność pomiędzy piciem zielonej herbaty a poziomem gram-dodatniej bakterii Flavonifractor plautii w jelitach. Bakteria ta bierze udział w metabolizmie katechiny, przeciwutleniacza, będącego składnikiem m.in. zielonej herbaty.

 

Badacze ustalili, że spożywanie zielonej herbaty prowadziło do podwyższenia poziomu Flavonifractor plautii w jelitach, co z kolei hamowało aktywność limfocytów Th2, stymulujących rozwój alergii na albuminę jaja kurzego u myszy.

 

Flavonifractor plautii jest bakterią z rodziny Clostridium. Bakterie te wpływają na działanie układu odpornościowego, a zwłaszcza na redukcję stanu zapalnego. Niektóre szczepy Clostridium przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także występują w większych ilościach u osób szczupłych, co wskazuje na ich rolę w regulacji masy ciała.

 

Możliwe, że w przyszłości Flavonifractor plautii podąży śladami bakterii kwasu mlekowego czy bifidobakterii stosowanych jako dodatek do żywności. Zanim jednak to nastąpi naukowcy zamierzają skoncentrować się na bezpieczeństwie ich stosowania.(PAP)

 

 

koc/ ekr/

Podsumowanie

    Komentarze 2

    reklama

    Dla Ciebie

    1°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio