Nielegalna wytwórnia wędlin

Strefa FM Piątek, 04 października 201338
W powiecie tomaszowskim 34-letni mężczyzna od pół roku wprowadzał na rynek mięso bez specjalistycznych badań.
fot. archiwum ePiotrkow.plfot. archiwum ePiotrkow.pl

- Policjanci udali się na teren jednej z posesji w powiecie tomaszowskim, celem sprawdzenia posiadanej informacji o nielegalnej wytwórni wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Na miejscu policjanci zastali 34-letniego mężczyznę, w trakcie wyrobu wędlin. Jak wynika ze wstępnych ustaleń podejrzewany od około pół roku wprowadzał na rynek wędliny bez wymaganego zezwolenia. Mężczyzna miał przygotowanych 234 kg wędlin różnego rodzaju - mówi kom. Katarzyna Dutkiewicz-Pawlikowska, rzecznik tomaszowskiej komendy.
Wędliny zostały zabezpieczone do przeprowadzenia specjalistycznych badań.

(Strefa FM)


Zainteresował temat?

3

2


Zobacz również

reklama

Komentarze (38)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Drugi po prezesie ~Drugi po prezesie (Gość)06.10.2013 19:19

"abtyluca" napisał(a):
Drugi a skąd wiesz co przedostaje się do niebadanego mięsa

Skąd ma się niby przedostawać? Albo zwierzę było nosicielem larw pasożyta, albo nie.

"abtyluca" napisał(a):
i w jakich warunkach higienicznych jest wytwarzane skoro nie ma nad tym zadnej kontroli?

Samo przebadanie mięsa nie ma wpływu na warunki higieniczne jego dalszego przerobu, więc nie widzę tu związku.
Osobiście wolałbym jeść mięso nieprzebadane, niż przebadane - np. w ilości 15% składu hipermarketowej kiełbasy. W tym miejscu nadmienię, że nie jadam żadnych wędlin (większość ich się po prostu nie nadaje do jedzenia), a mięso przed spożyciem odpowiednio obrabiam termicznie.
Proponuję już zakończyć ten spór, bowiem i tak nic z niego nie wynika.

Komentarz był edytowany przez autora: 06.10.2013 19:20

00


ja ~ja (Gość)06.10.2013 15:16

Czy dowiem się tu od kogoś gdzie dokładnie(chodzi o miejscowość) odbywała się ta produkcja? Z góry dziękuje za odpowiedź.

00


abtyluca ~abtyluca (Gość)06.10.2013 12:39

Drugi a skąd wiesz co przedostaje się do niebadanego mięsa i w jakich warunkach higienicznych jest wytwarzane skoro nie ma nad tym zadnej kontroli? Naprawde tak trudno wyciągać Ci wnioski?

00


Bleki Blekiranga06.10.2013 11:57

albo to:

00


Bleki Blekiranga06.10.2013 11:53

00


Drugi po prezesie ~Drugi po prezesie (Gość)06.10.2013 10:48

Większość epidemii spowodowana była niedożywieniem i złymi warunkami higienicznymi, przez co po pierwsze odporność społeczeństwa była bardzo niska, a po drugie bakterie żyjące w odchodach dostawały się do przewodu pokarmowego ówczesnego człowieka.
Żebyśmy się do końca zrozumieli - ja nie jestem przeciwny badaniu mięsa, bowiem działanie takowe na pewno ogranicza ryzyko zachorowania na włośnicę. Jednakże stawiając na szali mięso niebadane sprzed kilkudziesięcioleci i mięso, oraz wędliny z dzisiejszych hipermarketów, to na pewno wybrałbym to pierwsze.

Komentarz był edytowany przez autora: 06.10.2013 10:49

00


broda ~broda (Gość)06.10.2013 10:30

Nawiedzonego nigdy nie przekonasz. A gdzie ja napisałem że na wsi mięso nie jest badane? Ludzie umierali i będą umierać, a dawniej nikt nie prowadził takich statystyk, czy z powodu nibadanego mięsa czy niedożywienia.

Komentarz był edytowany przez autora: 06.10.2013 10:35

00


ptborn ~ptborn (Gość)06.10.2013 10:16

W łapę nie dał komu trzeba to go przymknęli.

00


Drugi po prezesie ~Drugi po prezesie (Gość)06.10.2013 08:54

"antyluca" napisał(a):
Ludzie jedli niebadane "zdrowe" mięso i inne produkty i często chorowali i w następstwie tego umierali...

Bardzo proszę poprzyj to historycznym przykładem. Ponadto przytocz statystyki umieralności populacji z powodu spożywania niebadanego mięsa. Liczę na Twój wysoki poziom inteligencji.

00


bolek ~bolek (Gość)06.10.2013 08:00

Handel detaliczny umarł ,wszyscy zajadają się wyrobami wędlinopodobnymi w marketach , małe sklepiki są zamykane na potęgę bo nasz rząd prowadzi politykę międzynaradową i tak za parę lat będą w Piotrkowie kościoły, stacje benzynowe i supermarkety.
Osobiście kupuje wędliny na wsiach u gospodarzy ,bo przynajmniej jest zdrowe i mało spaprane.
Statystyki zachorowań na raka potwierdzają moją teze że na zachodzie od dawna ludzie bardziej chorują niż w Polsce, bo tam tylko jest żywność chemicznie uzdatniona.

00


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat