TERAZ2°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Artykuł sponsorowany

Zdrowa żywność wspiera samopoczucie. Sprawdź, które produkty warto jeść!

pt., 12 kwietnia 2024 15:11
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta jest podstawowym elementem dobrego trybu życia oraz profilaktyki wielu schorzeń m.in. cukrzycy czy nadciśnienia. To, co jemy, wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale również na samopoczucie i ogólny stan psychiczny. Co jeść, aby czuć się lepiej? Podpowiadamy!
Zdjęcie

Jesteś tym, co jesz — jak żywienie wpływa na samopoczucie?

Zadaniem diety jest dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych i substancji pokarmowych, które odżywiają każdą komórkę z osobna.

Dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych w diecie jest konieczne do tego, aby wszystkie układy mogły funkcjonować prawidłowo – dotyczy to również mózgu i układu nerwowego.

Lista zdrowych produktów, które wspierają samopoczucie

Badania wykazują, że pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne i nastrój mają takie produkty, jak[1,2,3]

  • ryby i owoce morza – są źródłem kwasów Omega-3, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i neuroprotekcyjne (chronią układ nerwowy m.in. przed procesami demineralizacji neuronów),
  • owoce jagodowe – dzięki sporej zawartości witaminy C wspierają syntezę neuroprzekaźników (serotonina, dopamina, noradrenalina), zapewniając prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych,
  • zielona herbata – zawiera substancje przeciwutleniające, a dodatkowo w zależności od sposobu jej parzenia, może dodawać energii lub działać uspokajająco,
  • orzechy i pestki – są bogatym źródłem tryptofanu, którego prawidłowe stężenie ogranicza nasilenie objawów depresyjnych i wspiera lepsze samopoczucie,
  • kiszonki i produkty fermentowane – dzięki zawartości żywych kultur bakterii wspierają prawidłową mikroflorę jelit, zapewniając prawidłowe działanie osi mózg-jelita, co powoduje redukcję złości i zmęczenia oraz poprawę jakości snu. 

Smaczne i zdrowe produkty znajdziesz na naszej stronie:  https://velomarket.pl/artykuly-spozywcze/ekozywnosc.html. Sięgnij po zdrowe wybory żywieniowe, zadbaj o siebie i swoje samopoczucie!

Jak mieć pewność, że wybierasz zdrową żywność?

Wybierając zdrową żywność, kieruj się kilkoma zasadami [4,5]

  • stopień przetworzenia – im bardziej przetworzony produkt żywnościowy, tym mniejsze korzyści dla zdrowia niesie. Dobrze jest wybierać produkty surowe i nisko przetworzone (owoce, warzywa, mięso),
  • ulepszacze i wypełniacze – wszelkie barwniki, wspomagacze smaku czy sztuczne aromaty to składniki, które nie tylko nie przynoszą żadnej korzyści, ale mogą negatywnie wpływać na zdrowie,
  • cukier – każdy dodany cukier to zwiększone ryzyko występowania chorób, w tym również skoków glukozy, które mogą powodować spadek samopoczucia, rozdrażnienie i stany lękowe,
  • kwasy trans – tłuszcze trans mają działanie prozapalne i mogą prowadzić do intensyfikacji objawów depresji, dlatego warto ich unikać w codziennej diecie. 

Zdrowa dieta wpływa korzystnie nie tylko na masę ciała i ogólną kondycję organizmu, ale również wspomaga prawidłową kontrolę emocji i pomaga uregulować poziomu stresu. Dlatego tak ważne jest, by zwrócić uwagę na codzienny jadłospis. Wybierz zdrowe produkty, które będą wspierać zarówno organizm, jak i samopoczucie! 

Bibliografia: 

  1. Larrieu T, Layé S. Food for mood: relevance of nutritional omega-3 fatty acids for depression and anxiety. Frontiers in physiology. 2018;9:1047.
  2. Miller K, Feucht W, Schmid M. Bioactive compounds of strawberry and blueberry and their potential health effects based on human intervention studies: A brief overview. Nutrients. 2019;11(7):1510.
  3. Marotta A, Sarno E, Del Casale A, Pane M, Mogna L, Amoruso A, et al. Effects of probiotics on cognitive reactivity, mood, and sleep quality. Frontiers in psychiatry. 2019;10:164.
  4. Garcia K, Ferreira G, Reis F, Viana S. Impact of Dietary Sugars on Gut Microbiota and Metabolic Health. Diabetology. 2022;3(4):549-60.
  5. Li D, Tong Y, Li Y. Associations of dietary trans fatty acid intake with depressive symptoms in midlife women. Journal of Affective Disorders. 2020;260:194-9.

 

Podsumowanie

    reklama

    Dla Ciebie

    2°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio