Artykuł sponsorowany
Zachowywanie określonych norm czystości jest niezbędne, aby zakład spożywczy mógł prawidłowo funkcjonować, oferować wyroby najwyższej jakości i zagwarantować ich bezpieczeństwo. W świetle prawa podmiot wytwarzający produkt lub wprowadzający go do obiegu jest w pełni odpowiedzialny za jego bezpieczeństwo, na które w bardzo dużym stopniu wpływa zachowanie odpowiedniej czystości. Porządek w zakładzie, sklepie czy w restauracji ma również bardzo duże znaczenie dla pracowników – poprawia komfort pracy i podnosi jej wydajność.
Wymogi prawne, które obowiązują w Polsce, zobowiązują przedsiębiorców do zachowania szczególnej ostrożności podczas pracy z żywnością. Wymogi zostały określone w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która obowiązuje od 25 sierpnia 2006 roku. Funkcjonowanie poszczególnych branż w przemyśle spożywczym regulują dodatkowe rozporządzenia, które są publikowane co jakiś czas. Warto regularnie sprawdzać aktualne wymogi, aby uniknąć kar podczas kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz lokalnych stacji sanitarno-epidemiologicznych. Nieprzestrzeganie zasad może pociągać za sobą nałożenie kary pieniężnej.
Jednym z podstawowych obowiązków przedsiębiorców jest wdrażanie systemu HACCP, czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to system, który pozwala na zarządzanie bezpieczeństwem żywności, a zgodność funkcjonowania przedsiębiorstwa z jego zasadami potwierdza odpowiedni certyfikat. Ważnym elementem systemu jest GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna. Stosując się do jej zasad, zadbasz o czystość w hali produkcyjnej, a tym samym o bezpieczeństwo oferowanej żywności.
Podczas realizowania założeń HACCP warto zadbać szczególnie o kilka aspektów, które znacznie poprawią poziom higieny i bezpieczeństwa w zakładzie. Niezbędne będą do tego profesjonalne urządzenia do sprzątania oraz środki czystości, przy pomocy których pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Jakie praktyki warto stosować, aby zakład spożywczy spełniał odpowiednie normy?
Podstawowym elementem wyposażenia zakładu spożywczego są profesjonalne urządzenia do sprzątania. Aby zachować bezpieczeństwo, stosuj wyłącznie te środki czystości, które są dedykowane do sprzętu mającego kontakt z żywnością. Z ich pomocą zdezynfekujesz powierzchnie i przybory kuchenne, usuniesz trudne zabrudzenia z blatów i podłóg oraz starannie umyjesz naczynia.
Sprzęt do sprzątania, który jest stosowany w przemyśle spożywczym, najczęściej jest dostępny w różnych kolorach. Dotyczy to artykułów takich jak mopy, zmiotki, wiadra czy węże higieniczne. Zastosowanie akcesoriów w różnych kolorach pozwala na przypisanie danego odcienia do konkretnej strefy zakładu. W ten sposób pracownicy na pierwszy rzut oka będą wiedzieli, jaki sprzęt zastosować, by uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych.
Pracownicy, którzy mają bezpośredni kontakt z żywnością, powinni zadbać również o swoją higienę w trakcie pracy. Artykuły czystości takie jak płyny i mydła antybakteryjne powinny być uzupełnione przez wysokiej jakości odzież ochronną. Odpowiednio przechowywane i stosowane fartuchy, rękawice czy obuwie robocze pozwolą na zachowanie sterylności podczas produkcji.
Profesjonalne urządzenia do sprzątania warto kupować wyłącznie w sklepach, które specjalizują się w zaopatrywaniu zakładów związanych z przemysłem spożywczym. Takim miejsce jest na przykład sklep Wammashop.pl. Znajdziesz w nim wszystko, co jest potrzebne do zachowania norm obowiązujących w branży spożywczej.
Zachowanie czystości w przemyśle spożywczym jest konieczne, aby zakład sprawnie funkcjonował i gwarantował bezpieczeństwo oferowanej żywności. Przestrzegaj więc obowiązujących norm i dbaj o szkolenia dla pracowników w tej dziedzinie. Aby troska o higienę nie sprawiała żadnych problemów, wybieraj wyłącznie najwyższej jakości sprzęt do sprzątania i detergenty, które są dedykowane branży spożywczej. W ten sposób będziesz mieć pewność, że w zakładzie spożywczym produkcja przebiega w zgodny z prawem, bezpieczny sposób.