TERAZ4°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Jakie przysmaki w tym roku znajdziemy na wielkanocnym stole?

S.Fiszer
Sara Fiszer sob., 31 marca 2018 18:55
Wielkanoc to czas, kiedy w gronie najbliższych świętujemy Zmartwychwstanie Pana Jezusa. Dla wielu osób, jest to także okazja, aby spotkać się z całą rodziną i wspólnie uczcić ten dzień. Wszystkie gospodynie rozpoczynają przygotowania do świąt już dużo wcześniej, skupiając się głównie na posprzątaniu całego domu oraz zaplanowaniu dań, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Czy tegoroczne kulinarne, święta Wielkanocne, różnią się od tego co przygotowywane było kiedyś?
Zdjęcie
Autor: pixabay.com

Najczęściej podczas Wielkanocy królują jajka, żur oraz barszcz. Nie brakuje także czegoś dla smakoszy deserów, którym ten czas może kojarzyć się ze słodkim mazurkiem czy babką piaskową. Podczas tegorocznych świąt potrawy mogą ulec lekkim modyfikacjom. - Tradycyjne jajka będą faszerowane, do żurku dodamy dużo więcej chrzanu i świeżego majeranku, co zdecydowanie wyostrzy smak. Mięsa od lat pozostają te same, zmianie natomiast może ulec obróbka termiczna.  Zalecam wydłużyć czas pieczenia przy nieco lżejszych temperaturach, dzięki czemu potrawy mają głębszy smak i aromat. Podczas Wielkanocy na stole nie może zabraknąć także deserów. Przede wszystkim królują klasyczne mazurki i babki, chociaż ostatnio wiele osób przekonuje się do dań typu finger food. Są to małe przekąski, które pozwalają na wypróbowanie wielu potraw – mówił Konrad Skoneczny, szef kuchni jednej z piotrkowskich restauracji.

 


Zapytaliśmy mieszkańców Piotrkowa, co u nich w tym roku znajdzie się na wielkanocnym stole:

 

 

 

 

 

Podsumowanie

    Komentarze 5

    reklama

    Dla Ciebie

    4°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio