TERAZ6°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Dziś rusza akcja „Karp”

A.Stańczyk
Aleksandra Stańczyk pt., 19 grudnia 2014 05:33
Straż Rybacka znowu w akcji. Jak co roku strażnicy będą współpracować z policją przy kontrolowaniu targowisk i bazarów oraz punktów, gdzie sprzedaje się ryby.
Zdjęcie 1: Dziś rusza akcja „Karp”

1 z 7

Autor: fot. Straż Rybacka
Autor zdjęcia: fot. Straż Rybacka
Zdjęcie 2: Dziś rusza akcja „Karp”

2 z 7

Zdjęcie 3: Dziś rusza akcja „Karp”

3 z 7

Zdjęcie 4: Dziś rusza akcja „Karp”

4 z 7

Zdjęcie 5: Dziś rusza akcja „Karp”

5 z 7

Zdjęcie 6: Dziś rusza akcja „Karp”

6 z 7

Zdjęcie 7: Dziś rusza akcja „Karp”

7 z 7

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Akcję przeprowadzi w dniach 19 - 23 grudnia Państwowa Straż Rybacka w Łodzi z siedzibą w Sieradzu, posterunek w Piotrkowie. Działania będą zmierzać do ograniczenia sprzedaży ryb nieznanego pochodzenia czy też złowionych przez kłusowników, a dodatkowo do ograniczenia możliwości zaopatrywania się w sprzęt kłusowniczy na bazarach.

 

- Okres przedświąteczny to czas żniw dla rybaków, a jednocześnie wzmożona aktywność kłusowników, którzy coraz częściej, coraz bardziej zuchwale kradną ryby ze stawów hodowlanych, czy też z publicznych wód śródlądowych – mówi Emil Gołygowski ze Straży Rybackiej.


Strażnicy przypominają, że sprzedawca powinien spełniać kilka warunków przetrzymywania żywych ryb:
- baseny muszą być szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
woda musi być czysta, natlenowana lub napowietrzana, wymieniana nie rzadziej niż co 48 godzin,

- maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody powinno wynosić 1kg masy na 1 litr wody,

- optymalna temp. wody powinna wynosić poniżej 10 st. C,

- ryby nie mogą mieć widocznych uszkodzeń.


Ponadto sprzedawca musi posiadać dokument stwierdzający pochodzenie ryby, może to być faktura, paragon lub inny dokument. Na tym dokumencie powinny znajdować się: gatunek wprowadzanej ryby, ilość, pochodzenie (najlepiej pieczątka z datą zakupu). - Za brak wymaganych dokumentów można narazić się na wysokie kary – mówi starszy strażnik Emil Gołygowski.


Ważne jest także to, skąd pochodzą sprzedawane ryby, chodzi przede wszystkim o ryby objęte okresem i wymiarem ochronnym - sum, szczupak czy sandacz. Takie ryby muszą pochodzić wyłącznie ze stawów hodowlanych, na których nadany jest obręb hodowlany.


- Oczywiście będziemy zwracać baczną uwagę na sposób przechowywania ryb, natlenianie zbiorników, zabijania ryb i miejsca ich uśmiercania. Przypominamy o miejscu wyznaczonym do zabijania karpi, które musi być oddzielone parawanem niedostępnym dla dzieci – przypominają strażnicy.

Podsumowanie

    Komentarze 4

    reklama