TERAZ4°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Dobra
reklama

Będzie kolejny wydział w Akademii Piotrkowskiej

śr., 5 lutego 2025 14:09
Porozumienie o współpracy między Akademią Piotrkowską, Siecią Badawczą Łukaszewicz i Instytutem Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk oznacza, że powstanie nowy kierunek, a docelowo nowy wydział na uczelni. Współpraca rozpoczęła się w środę. Do Piotrkowa trafi też paskalizator.

- Obecnie przygotowujemy wniosek o uruchomienie nowego kierunku dietetyka i technologia żywienia. Powstanie też nowy Wydział Technologiczno - Rolniczy - podkreślił rektor Akademii Piotrkowskiej prof. Jacek Bonarek.

- To porozumienie jest bardzo ważne, kluczowe dla województwa łódzkiego. Zawarte porozumienie gwarantuje innowacje w inteligentnej specjalizacji regionu, jaką jest rolonictwo i sektor rolno-spożywczy. Mamy nadzieje, że ta innowacja także przyczyni się do tego, iż firmy działające na terenie województwa łódzkiego w branży na przykład logistyki spożywczej, będą mogły wdrażać nowe rozwiązania tym samym tworzyć nowe miejsca pracy w innowacyjnym sektorze. Mamy wiele planów współpracy sieci Łukasiewicz i Instytutu PAN na rzecz rozwoju nauki - powiedział nam wicemarszałek województwa łódzkiego Piotr Wojtysiak.

Czym są paskalizator i paskalizacja?

 

Tak obrazowo: jajko może ugotować- podnosząc temperaturę, bądź podnosząc ciśnienie. Tak działa fizyka. W przypadku paskalizatora, my możemy żywność procesować za pomocą wysokiego ciśnienia - wyjaśniał prof. Michał Boćkowski, dyrektor Instytutu Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk.

 

Jak podaje portal Dietetycy.org.pl, paskalizacja posiada wiele zalet. Z pewnością wyróżnia się na tle innych technik utrwalania żywności. Zachowanie wartości odżywczej oraz sensorycznej jest priorytetową przewagą. Jednak jak każda technologia ma także swoje wady. Między innymi wysoki koszt aparatury i brak możliwości przygotowania tego procesu w domu.

 

 

 

Podsumowanie

    Komentarze 18

    reklama

    Dla Ciebie

    4°C

    Pogoda

    Kontakt

    Radio