Artykuł sponsorowany
Migdały stanowią prawdziwy skarb w świecie kulinariów i zdrowego odżywiania. Choć powszechnie uznaje się je za orzechy, w rzeczywistości są jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego, który należy do rodziny różowatych. Migdałowiec to wieloletnia roślina rosnąca w Azji, Kalifornii, Portugalii i regionach basenu Morza Śródziemnego. Tworzy małe, krzewy i pokryte pięknymi białymi lub różowymi kwiatami, a jej owocem jest pestczak. Po dojrzeniu sucha owocnia migdałowca rozwija się, ukazując swoje jadalne nasiona.
Migdały występują w dwóch wariantach - gorzkim i słodkim - a każdy z nich znajduje swoje unikalne zastosowanie w innym zakresie. Migdały słodkie są popularnym składnikiem deserów i przekąsek. Natomiast gorzkie migdały po odpowiedniej obróbce, wykorzystuje się w produkcji olejków i aromatów w przemyśle kosmetycznym. Te niezwykłe nasiona zasługują na miano jednego z najcenniejszych darów natury.
Ze względu na korzystne właściwości zdrowotne, każdy powinien włączyć do swojej diety migdały, suszone owoce oraz orzechy. Osoby stosujące dietę przeciwzapalną, zwłaszcza te zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi, najwięcej zyskają na codziennym spożywaniu tych produktów. Warto, aby po migdały blanszowane ze sklepu Promienie Słońca sięgały także kobiety w ciąży, ponieważ mogą pomóc przy nudnościach i mdłościach. Z kolei olejek migdałowy może wzmocnić i ujędrnić skórę, dzięki temu ryzyko powstania rozstępów jest znacznie mniejsze.
Warto także podkreślić, że migdały od wieków uważane są za naturalny afrodyzjak, dlatego często znajdują się w składzie suplementów podnoszących libido u mężczyzn. Migdały zawierają argininę, która rozkurcza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi. Do swojej diety wprowadzić je powinni panowie z problemem z potencją.
Kolejną grupą osób, która odniesie największe korzyści z regularnego spożywania migdałów, są cukrzycy. Dzięki korzystnemu układowi nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika nasiona te pomagają obniżyć cholesterol i kontrolować poziom cukru we krwi.
Codzienne spożywanie migdałów przyczynia się m.in. do redukcji stresu, zapewnia poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Ich regularne spożywanie np. w postaci drobnych płatków migdałowych ma naprawdę dużo zalet:
Migdały mogą z powodzeniem zastąpić białko zwierzęce w diecie, dlatego są polecane nie tylko weganom i wegetarianom, ale również sportowcom. Spożywanie tych nasion około 90 minut przed treningiem dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości węglowodanów, niezbędnych do utrzymania energii i motywacji do realizacji zaplanowanych ćwiczeń. Warto także podkreślić, że zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają uzupełnić zapasy energii po zakończeniu aktywności fizycznej. Dodatkowo błonnik wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i spadek wagi.
Gorzkie migdały zawierają kwas pruski, czyli cyjanowodór. Mimo że nazwa tej substancji brzmi groźnie, jej spożycie nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla życia. Dodatkowo odmiana gorzka migdałów wykorzystywana jest głównie w przemyśle, a w sklepie internetowym z bakaliami Promienie Słońca dostępne są słodkie migdały, które nie zawierają tego kwasu.
Nie oznacza to oczywiście, że każdy może jeść migdały i w dowolnej ilości. Podobnie jak inne orzechy posiadają one alergeny, w tym przypadku albuminę i konglutynę gamma. Reakcje alergiczne zwykle są łagodne, ale w cięższych przypadkach mogą dotknąć przewodu pokarmowego lub układu oddechowego, choć wstrząs anafilaktyczny jest rzadki. Dodatkowo kaloryczność migdałów 580 kcal na 100 g sprawia, że jedzenie bez umiaru może prowadzić do przyrostu wagi.