artykuł sponsorowany

Migdały - przekąska z mnóstwem zdrowotnych korzyści. Dlaczego warto jeść je codziennie?

Środa, 17 lipca 2024
Migdały, te małe, chrupiące orzechy, zdobywają coraz większą popularność jako zdrowa przekąska. Wielu z nas sięga po nie, nie zdając sobie sprawy z pełnego wachlarza korzyści zdrowotnych, jakie oferują. Codzienne spożywanie migdałów może przynieść niesamowite efekty dla naszego organizmu. Wzmacniają serce, poprawiają funkcjonowanie mózgu i pomagają utrzymać zdrową wagę. Warto wiedzieć, dlaczego te niepozorne orzechy powinny stać się stałym elementem naszej diety. Wyjaśnimy także, dlaczego są szczególnie polecane mężczyznom. Zapraszamy do lektury.
Migdały - przekąska z mnóstwem zdrowotnych korzyści. Dlaczego warto jeść je codziennie?

 

Migdały - orzechy czy nasiona?

 

Migdały stanowią prawdziwy skarb w świecie kulinariów i zdrowego odżywiania. Choć powszechnie uznaje się je za orzechy, w rzeczywistości są jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego, który należy do rodziny różowatych. Migdałowiec to wieloletnia roślina rosnąca w Azji, Kalifornii, Portugalii i regionach basenu Morza Śródziemnego. Tworzy małe, krzewy i pokryte pięknymi białymi lub różowymi kwiatami, a jej owocem jest pestczak. Po dojrzeniu sucha owocnia migdałowca rozwija się, ukazując swoje jadalne nasiona. 

Migdały występują w dwóch wariantach - gorzkim i słodkim - a każdy z nich znajduje swoje unikalne zastosowanie w innym zakresie. Migdały słodkie są popularnym składnikiem deserów i przekąsek. Natomiast gorzkie migdały po odpowiedniej obróbce, wykorzystuje się w produkcji olejków i aromatów w przemyśle kosmetycznym. Te niezwykłe nasiona zasługują na miano jednego z najcenniejszych darów natury.

 

Kto powinien jeść migdały codziennie?

 

Ze względu na korzystne właściwości zdrowotne, każdy powinien włączyć do swojej diety migdały, suszone owoce oraz orzechy. Osoby stosujące dietę przeciwzapalną, zwłaszcza te zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi, najwięcej zyskają na codziennym spożywaniu tych produktów. Warto, aby po migdały blanszowane ze sklepu Promienie Słońca sięgały także kobiety w ciąży, ponieważ mogą pomóc przy nudnościach i mdłościach. Z kolei olejek migdałowy może wzmocnić i ujędrnić skórę, dzięki temu ryzyko powstania rozstępów jest znacznie mniejsze. 

 

Warto także podkreślić, że migdały od wieków uważane są za naturalny afrodyzjak, dlatego często znajdują się w składzie suplementów podnoszących libido u mężczyzn. Migdały zawierają argininę, która rozkurcza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi. Do swojej diety wprowadzić je powinni panowie z problemem z potencją. 

Kolejną grupą osób, która odniesie największe korzyści z regularnego spożywania migdałów, są cukrzycy. Dzięki korzystnemu układowi nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika nasiona te pomagają obniżyć cholesterol i kontrolować poziom cukru we krwi.

 

Jakie są zalety wprowadzenia do swojej diety migdałów?

 

Codzienne spożywanie migdałów przyczynia się m.in. do redukcji stresu, zapewnia poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Ich regularne spożywanie np. w postaci drobnych płatków migdałowych ma naprawdę dużo zalet: 

  • To produkty bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik oraz witaminę E, które pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, regulują ciśnienie krwi oraz zmniejszają ryzyko chorób serca.
  • Zawarty w migdałach błonnik oraz magnez pomagają kontrolować poziom glukozy we krwi. Na ten fakt powinny zwrócić uwagę osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. 
  • Migdały są źródłem wapnia, magnezu oraz fosforu, które są niezbędne dla zdrowych i mocnych kości.
  • Witamina E oraz zawarte w migdałach flawonoidy działają jako przeciwutleniacze - chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniem i wspierają funkcje poznawcze.
  • Błonnik pokarmowy zawarty w migdałach wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.
  • Migdały dzięki zawartości białka oraz błonnika, dają uczucie sytości na dłużej. Osoby na diecie, wprowadzając je do posiłków, mogą łatwiej kontrolować apetyt i zmniejszyć ilość spożywanych kalorii. 

Migdały a trening. Kiedy je jeść?

 

Migdały mogą z powodzeniem zastąpić białko zwierzęce w diecie, dlatego są polecane nie tylko weganom i wegetarianom, ale również sportowcom. Spożywanie tych nasion około 90 minut przed treningiem dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości węglowodanów, niezbędnych do utrzymania energii i motywacji do realizacji zaplanowanych ćwiczeń. Warto także podkreślić, że zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają uzupełnić zapasy energii po zakończeniu aktywności fizycznej. Dodatkowo błonnik wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i spadek wagi.

 

Czy migdały jedzone w nadmiarze mogą szkodzić?

 

Gorzkie migdały zawierają kwas pruski, czyli cyjanowodór. Mimo że nazwa tej substancji brzmi groźnie, jej spożycie nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla życia. Dodatkowo odmiana gorzka migdałów wykorzystywana jest głównie w przemyśle, a w sklepie internetowym z bakaliami Promienie Słońca dostępne są słodkie migdały, które nie zawierają tego kwasu. 

Nie oznacza to oczywiście, że każdy może jeść migdały i w dowolnej ilości. Podobnie jak inne orzechy posiadają one alergeny, w tym przypadku albuminę i konglutynę gamma. Reakcje alergiczne zwykle są łagodne, ale w cięższych przypadkach mogą dotknąć przewodu pokarmowego lub układu oddechowego, choć wstrząs anafilaktyczny jest rzadki. Dodatkowo kaloryczność migdałów 580 kcal na 100 g sprawia, że jedzenie bez umiaru może prowadzić do przyrostu wagi. 

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat