Znany również pod nazwą słonecznika bulwiastego topinambur przeżywa renesans popularności. Doceniany nie tylko ze względu na łagodny, lekko orzechowy smak, ale również na niską zawartość cukru. Dowiedz się, jak jeść topinambur oraz poznaj jego właściwości odżywcze.
Gadżety z nadrukami nie muszą być nudne i bezużyteczne. Wręcz przeciwnie, mogą być niezwykle funkcjonalne. Takie są właśnie fartuszki kuchenne z nadrukiem. Fartuch to w końcu nieodłączny element kuchennego wyposażenia. Kiedy warto zainwestować w takie gadżety? Gdzie możemy je wykorzystać?
Restauracja Pepper&Salt funkcjonuje od wielu lat na 4 piętrze hotelu Mercure Piotrków Trybunalski Vestil, ale co zaskakujące nie jest powszechnie znana w naszym mieście. Pokutuje tu chyba pogląd, że tego typu lokale są skierowane przede wszystkim do gości hotelowych. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Twórcy restauracji oferują piotrkowianom m.in. domowe obiady na dowóz w abonamencie, ciekawą i szeroką ofertę cateringową, a po zniesieniu obostrzeń zapraszają do skosztowania pysznej autorskiej kuchni w lokalu lub na tarasie widokowym na dachu hotelu.
Z wytęsknionych urlopów wracamy nie tylko opaleni i w dobrym humorze, ale także pełni wszelakich inspiracji, również o kulinarnym charakterze. Staramy się zapamiętać, co nas urzekło, co nam szczególnie zasmakowało i po powrocie próbujemy to wszystko odtworzyć, albo samemu, albo w restauracji. Kochamy świeże produkty, wyróżniające się smaki i wyraziste przyprawy. Oczywiście nadal kochamy rodzimą kuchnię, ale nie boimy się eksperymentów.
Burgery, frytki i rozmaite słodkości, czyli popularne dania kuchni ulicznej rządzą podczas II piotrkowskiego Zlotu Food Trucków - Food Truck Attack. Kilkanaście mobilnych jadłodajni serwuje w ten weekend pyszności na parkingu przy ul. Narutowicza.
Pojawiły się w Polsce w XVIII wieku za czasów Augusta Poniatowskiego, choć niektóre źródła podają, że już w XV a nawet w XII w pisano o ciastach przypominających babskie spódnice. To od nich wzięła się nazwa ciasta w tym kształcie – baba, babka, babeczka. Do ich przyrządzenia potrzeba było wielu jaj, masła i drożdży, a receptury na nie były pilnie strzeżone. I uwaga – nie każdy miał do nich dostęp. Początkowo znane były tylko kobietom! Na temat tego smacznego wypieku, dowiecie się więcej z tekstu Beaty Królikiewicz, autorki bloga "Niebo na talerzu".
Z lukrem lub cukrem pudrem, z nadzieniem różanym, marmoladą, a nawet toffi. Dzisiaj najpopularniejszą przekąską w wielu domach i biurach jest pączek. To z okazji tłustego czwartku, który w tym roku świętujemy właśnie 11 lutego.
Nie da się ukryć, że panuje moda na korzystanie z Thermomixa. Dla wielu jest to urządzenie wyjątkowe i ekskluzywne. Niekiedy jednak rozmowy pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami tego sprzętu bywają burzliwe i mogą przypominać wymianę zdań między użytkownikami iOS lub Androida. Jak to urządzenie spisuje się w codziennej diecie? Sprawdzimy wszystkie wady i zalety.
Pizza to chyba najbardziej popularny fastfood. Lubią ją zarówno młodsi, jak i starsi. Na rynku dostępnych jest tak wiele wariantów smakowych, że każdy bez najmniejszego problemu może znaleźć coś dla siebie. Pizza z szynką, wegetariańska, serowa lub hawajska to tylko podstawowe propozycje, które można wybrać z menu. Szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu nowych połączeń, by zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wymagających klientów.
Metoda gotowania sous vide cieszy się coraz większą popularnością poza kuchniami restauracyjnymi. To sposób na przygotowanie posiłków maksymalnie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze. Stosowanie tej techniki wymaga jednak odpowiednich przygotowań i sprzętu.