Montaż elementów wyposażenia kuchni można zlecić fachowcom lub korzystając z dołączonych do sprzętów instrukcji, wykonać je samodzielnie.
Jak należy myć produkty spożywcze? Możemy oczyszczać je pod bieżącą wodą w kranie czy stosować ocet, ale nie jest to wygodne i co najważniejsze nie są to skuteczne metody oczyszczania. Nie eliminują one wszystkich wirusów, bakterii i pestycydów. Aby skutecznie oczyścić żywność najlepiej zastosować sprawdzone w medycynie i przemyśle technologie - ozon i ultradźwięki. Jest urządzenie które łączy wykorzystanie tych dwóch technologii - myjka do oczyszczania Milerd Detoxer.
Rozbudowa zaplecza kuchennego oraz wybudowanie nowego garażu dla OSP - to dwa najważniejsze elementy prac, które wykonano w Domu Ludowym w Gomulinie. Prace przy dużej, dwuletniej inwestycji już się zakończyły.
W kuchni warto testować różne składniki do potraw. Często bardzo przywiązujemy się do wąskiej grupy składników i nie testujemy nowych, a szkoda.
Poszukując nowych smaków warto czasem postawić na produkty, których wcześniej jeszcze nie próbowaliśmy. Często jesteśmy zbyt nieufni, aby smakować nowe rzeczy, jednak nie warto bać się eksperymentów kulinarnych. Warto czasem poeksperymentować z produktami pochodzącymi z innych kontynentów.
Znany również pod nazwą słonecznika bulwiastego topinambur przeżywa renesans popularności. Doceniany nie tylko ze względu na łagodny, lekko orzechowy smak, ale również na niską zawartość cukru. Dowiedz się, jak jeść topinambur oraz poznaj jego właściwości odżywcze.
Gadżety z nadrukami nie muszą być nudne i bezużyteczne. Wręcz przeciwnie, mogą być niezwykle funkcjonalne. Takie są właśnie fartuszki kuchenne z nadrukiem. Fartuch to w końcu nieodłączny element kuchennego wyposażenia. Kiedy warto zainwestować w takie gadżety? Gdzie możemy je wykorzystać?
Restauracja Pepper&Salt funkcjonuje od wielu lat na 4 piętrze hotelu Mercure Piotrków Trybunalski Vestil, ale co zaskakujące nie jest powszechnie znana w naszym mieście. Pokutuje tu chyba pogląd, że tego typu lokale są skierowane przede wszystkim do gości hotelowych. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Twórcy restauracji oferują piotrkowianom m.in. domowe obiady na dowóz w abonamencie, ciekawą i szeroką ofertę cateringową, a po zniesieniu obostrzeń zapraszają do skosztowania pysznej autorskiej kuchni w lokalu lub na tarasie widokowym na dachu hotelu.
Z wytęsknionych urlopów wracamy nie tylko opaleni i w dobrym humorze, ale także pełni wszelakich inspiracji, również o kulinarnym charakterze. Staramy się zapamiętać, co nas urzekło, co nam szczególnie zasmakowało i po powrocie próbujemy to wszystko odtworzyć, albo samemu, albo w restauracji. Kochamy świeże produkty, wyróżniające się smaki i wyraziste przyprawy. Oczywiście nadal kochamy rodzimą kuchnię, ale nie boimy się eksperymentów.
Burgery, frytki i rozmaite słodkości, czyli popularne dania kuchni ulicznej rządzą podczas II piotrkowskiego Zlotu Food Trucków - Food Truck Attack. Kilkanaście mobilnych jadłodajni serwuje w ten weekend pyszności na parkingu przy ul. Narutowicza.
Pojawiły się w Polsce w XVIII wieku za czasów Augusta Poniatowskiego, choć niektóre źródła podają, że już w XV a nawet w XII w pisano o ciastach przypominających babskie spódnice. To od nich wzięła się nazwa ciasta w tym kształcie – baba, babka, babeczka. Do ich przyrządzenia potrzeba było wielu jaj, masła i drożdży, a receptury na nie były pilnie strzeżone. I uwaga – nie każdy miał do nich dostęp. Początkowo znane były tylko kobietom! Na temat tego smacznego wypieku, dowiecie się więcej z tekstu Beaty Królikiewicz, autorki bloga "Niebo na talerzu".